петак, 14. септембар 2012.

М У З И К А Н Т И


Приметио сам да се у нашем свакодневном животу свако мало појави нека реч, чије право значење, мало ко зна. Прецизније речено, због превелике употребе, већина би била у стању да објасни на шта се та реч односи, али сам убеђен да би само мали број могао да оправда њен смисао.
Мада нас нико није питао, тако је у наше животе ушла и сложеница прекомпоновање (прекомпоновати).
Морам да признам да сам употребио много времена како бих, макар у неком релевантном извору, пронашао адекватно значење ове турбокованице. Али, без резултата. Зато сам се, у потрази за макар каквим објашњењем, поуздао у здраву логику. При томе сам се задржао само на (потенцијалном), основном, значењу те сложенице, не улазећи у сферу онога што би она могла да значи у пренесеном смислу. Дакле, да ли је могуће нешто "прекомпоновати"?. Да, наравно. Али, уколико неки композитор прекомпонује своје дело, логично је да публика за то не може да зна. Јер, публика се упознаје са готовим музичким делом, без обзира да ли га је и колико пута композитор "прекомпоновао". Односно, публика зна само за крајњу верзију. Самим тим, јасно је да композитор, све док ради на неком музичком делу, не сматра да је нешто "прекомпоновао". Већ се то зове стварање музичког дела. А кад је музичко дело завршено, композитор га публикује и широке народне масе имају прилику да га чују (виде).
Е сад, не могу да тврдим како је немогуће да, у неким случајевима, дође до "прекомпоновања". Али, то никада неће урадити аутор музичког дела, већ неки плагијатор. Који ће, употребљавајући основу туђег музичког дела, компоновати (односно "прекомпоновати") са жељом да створи сасвим ново музичко дело. Али, то је, онда, чак и у рудиментарним демократским системима какав је овај у Србији, кажњиво дело. Полазећи од чињенице да интелектуалну својину обрађује неколико прописа. Уз све то, Србија има и Завод за интелектуалну својину. Зато ме живо интересује да ли ће неко, макар себи у браду, скренути пажњу на плагијат који полако али сигурно захвата Србију. Или да, макар, језикословци реагују и траже да се уклони турбокованица која већ дуже од месец дана не силази са насловних стрна штампаних и хедова електронских медија Србије. У најмању руку, неупућени би помислили да се ради о, музички, веома образованом народу. Да није у питању кованица која нема никаквог смисла. Али која ће, сасвим сигурно остати упамћена и, у негативном контексту, обележити епоху коју тренутно сви пре(о)живљавамо. Јер се ради о термину који треба да сакрије бахатост и силеџијско понашање актуелне власти која би хтела да зајаши за врат овом народу и тамо где је тај народ није хтео. Чак и у оним градовима где у мају није ни било избора. А све уз оправдање да локалну власт треба "прекомпоновати" да што више личи на ону која је на републичком нивоу. Да би, како тумаче дежурни "преводиоци" имали "бољу комуникацију са републичким органима". Као да они у "републичким органима" говоре кинески! (Да је у питању руски то бих и могао да разумем, поготову након изјаве Председника свих грађана да "једино Србију више воли од Русуије"). Што ли онда потрошисмо силне паре на те локалне изборе? Довољно је било да одржимо само републичке, или још боље, само председничке изборе, па ко победи, његова странка нека влада свуда и на свим нивоима.
Овако, испада да управо они који живе у Београду, у коме су на власти демократе, социјалисти и пензионери, хоће нама, у Србији ван Београда, да наметну власт коју ни они сами немају!
Али, вратимо се на турбокованицу "прекомпоновање". Јер би било занимљиво чути како се зове онај ко се бави прекомпоновањем? Пошто нисам сасвим сигуран да ли и овде може да се употреби аналогија, те да, уколико је онај ко се бави компоновањем, композитор, онда је онај ко се бави "прекомпоновањем", прекомпозитор. А ако је то тако, ми у Србији имамо тројац који се тиме бави: Дачић-Вучић-Динкић ( удаљем тексту ДВД). И то тројац без кормилара, јер верујем у част и поштење Председника свих грађана, који је, ступајући на ту дужност, одступио од свих страначких дужности и обавеза. А вођење странке препустио једној трећини тројца ДВД. Ако изузмемо оне одборе СНС по Србији који су "од оца останули сину". И о којима, "у име оца и сина", бригу води лично наследник Председника свих грађана Србије.
Истини за вољу, ако је веровати медијима, турбокованица "прекомпоновање" најчешће се доводи у везу са актуелним министром војске и шефом свих служби у Србији, укључујући и СНС. Који је зарад "прекомпозиторског" рада био спреман и на нове изборе. Упркос чињеници да Д&Д, из тројца ДВД без кормилара, имају много више музичког искуства.

П.С.
Могуће је да сам ја, ипак, у заблуди. И да смо ми, у основи, музички образован народ. Или бар да нам је музика јако важна. Или је некад било тако. Будући да је народ на ту тему рекао и оно чувено: "Песма нас је одржала њојзи хвала", али и "Ко пева зло не мисли" (чему је књижевник Милован Витезовић додао: "а ко мисли није му до песме". Много пре но што се Председник свих грађана одлучио да запева на опроштајној вечери код руског амбасадора Конузина.

4 коментара:

  1. Jedini nacin nove vlasti da uz sebe veze sto veci broj glasaca je taj da im daje lazna obecanja. A to najbolje moze ukoliko bude vladala na svim nivoima, Zato i hoce da formiraju vlast i tamo gde URS-a nema i tamo gde imaju po jednog odbornika SNS.

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da ste u zabludi. Ništa nama muzika ne znači. Pogotovu ona kvalitetna. O tome svedoči i nedolazak naprednjačkog ministra kulture na otvaranje Mokranjčevih dana. To sve govori.

    ОдговориИзбриши
  3. Posle mnogih gradova, na red je došao i Negotin(u kome nije ni bilo majskih lokalnih izbora). Teren je napravljen tako što je dr Đorđević (DS) podneo ostavku na mesto predsednika opštine, čime je utro put mr Urukoviću (SPS)za to mesto. Sada je on napravio dil sa odbeglim članovima DS da ne bi morao mnogo vlasti da da URS i Vlasima koji će ga podržati. Samo je pitanje šta će uraditi SNS, koji u Negotinu imaju, zvanično, samo jednog odbornika. A to zavisi od toga šta je u petak uveče uradio Nikolićev sin koji je boravio u posetu opštinskom odboru SNS u Negotinu. Oni su hteli da naprave dil sa Vlasima, ali ovi nisu hteli da dođu u prostorije SNS, već su tražili da se taj sastanak održi u prostorijama VDS. Tako da, sudeći po igranci u Negotinu, prekomponovanje još traje.

    ОдговориИзбриши
  4. Cirkus, neverovatan je naš talenat da obesmislimo sve pa i izbore. Definitivno ne samo da lokalni izbori nemaju smisla, već i republički jer se i vlada pravi po predsedniku.

    ОдговориИзбриши