петак, 2. јул 2010.

ЉУЉАЊЕ ПОВЕРЕЊА


Поред мноштва других, добисмо и ту здравствену и (или) фармацеутску мафију. Судећи по, до сада, доступним информацијама, полиција је иза браве ставила неке угледне (пази угледне!) људе из области здравства, што нам говори да у овој држави нема поштених. Док се другачије не докаже!
Оно што ужасава домаћу јавност је податак да су они (ако се то докаже!?) увећавали своје материјално богатство на рачун болесне деце. Заиста болесно!
Шта се то са нама догађа? Какви нас то монструми окружују? Да ли је ово нормална држава, ако у њој неки болесници убијају осмогодишњу децу, након што су их сексуално злостављали? Да ли је могуће да смо толико заокупљени својим јадом у настојањима да преживимо ово тешко време, да нас туђа мука не дотиче? Да ли је могуће да више пажње посвећујемо некој глупој и сулудој идеји неког опозиционог лидера који би да мало штрајкује глађу (и жеђу!) због неких пропагандних материјала који су дељени током предизборне кампање у Бору, уместо да читава нација, плус они који са нама живе у истој нам држави, устане и гласно каже да не може више да трпи благ и толерантан однос нашег правосуђа према педофилима - зликовцима и осталим сексуалним манијацима? Да више нисмо у стању да трпимо толерантан однос ове државе према мафијашима свих могућих врста који краду, отимају и пљачкају овај јадан народ! А који су, очигледно, у спрези са "некима" који су на власти, јер се, након хапшења, које се обично изведе уз велику халабуку, брже нађу на слободи него што обичан народ себи купи нове чарапе.
Како то да је онима који су на власти, али (гле чуда!) и онима који би да нам седну за грбачу, подједнако неважно шта овај народ мисли о томе? А народ је у многим јавним реакцијама јасно ставио до знања да сексуалне и друге манијаке треба ригорозно кажњавати! Укључујући и примену смртне казне! Па не могу се манијаци и убице тако лагодно провлачити са неколико година казне . И онда "опет Јово наново"! И у овој земљи мора да влада ред! А како нам је Европа поприлично далеко, о томе морамо сами да се побринемо. Па не можемо стално да се "шлепамо" на причи о људским правима! Зар људска права немају и жртве? Ко брине о људским правима жртава? Како ћемо заштитити њихова људска права? Да ли су важнија људска права жлочинаца и криминалаца од људских права жртава? Не бих рекао! Уосталом, питам се како би реаговали они који "одмеравају правду" када би, случајно, они или неко "њихов" био изложен неком од тих најстрашнијих кривичних дела? Да ли би онда имали "праву меру" за оцену злочина?
Наравно, уважавам ја потребу да свако кривично дело треба и да буде доказано у редовном судском поступку.
Међутим, не могу да разумем ставове неких удружења и "комора" из области здравства који су, у случају "здравствене мафије", већ почели да, на мала врата, уводе амнестију за своје колеге и пре било каквог судског поступка. Да ли су они богови који ходају овом земљом, па су безгрешни? Да ли је лекар, самим тим што је завршио факултет, већ постао неко у чије поштење не треба сумњати? Избор те хумане професије за животни позив мора да обавезује много више него што су то нека занимања чије чињење или нечињење не може да има тако фаталне последице.
Али, чему чуђење, ако се присетимо како је реаговао први човек нашег здравства?
Дакле, преподобни и преподесни витез Томица, сматра да ће хапшење мафијаша у белим мантилима „пољуљати поверење у читав здравствени систем“. О чему он прича? То поврење се не може пољуљати. Њега одавно више нема! Ко може имати поверења у здравствени систем у који не верује ни сам министар? Да је другачије, зар би своју безалену и рутинску операцију обавио у иностранству!? Осим тога, министар признаје да није имао појма о овоме, да је о хапшењу сазнао из медија и да га о томе нико из државних органа није обавестио! Да ли се пита због чега? И да ли размишља о томе колико би часно било да, макар, понуди своју оставку?

15 коментара:

 1. Анониман2. јул 2010. 23:50

  Beskompromisno i bez dlake na jeziku. Uostalom, od Vas sam to i očekivala.

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман3. јул 2010. 08:32

  Moglo bi se ovde dodati još dosta toga. Ali, za početak, nije loše. U kompletiranju ove slike mogli bi da učestvuju i posetioci ovog bloga.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман3. јул 2010. 23:57

  Mislim da bi trebalo da e u Srbiji formira jedan jak pokret koji bi se bavio upravo ovim temama o kojima pišete u svom komentaru. Naravno, bilo bi dobro da on ne bude stranački, jer bi u tom slučaju ponovo glavnu reč vodila politika, što bi bila greška.

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман5. јул 2010. 13:36

  Ni jedna profesija, kao lekari, nije toliko složna u odbrani svoje profesije. Bez obzira da li su krivi ili ne. Oni ne daju na sebe. I bez obzira koliko se međusobno mrze, oni neće dozvoliti da se napada "neko njihov". Jer, nikad se ne zna kada će oni biti tu gde su sada njihove kolege.

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман22. јул 2010. 13:15

  Vas tekst je ekstra i nemam sta da dodam niti oduzmem.Celu pricu nisam mogla da sanjam ni u najgorem snu.Medjutim,ajde da malo pogledamo sta se desava u ovoj oblasti u Negotinu.G Dragisicu,Vi ste prava osoba za pocetak price o radu ginekologije u Negotinu.Pokupite informacije,prenesite nam,a onda cemo i da razmenimo misljenja.Za pocetak iznecu svoj stav i problem.Vise od mesec dana ne mogu da obavim papa test jer sam obavestena da vise ne mogu da se kontrolisem kod,recimo svog,ginekologa.Kad kazem svog mislim na cinjenicu da od 1981.godine svoje zdravlje iz ove oblasti kontrolisem kod doktora Bozilovica,a sada vise NE MOGU.Da li je ovo u sluzbi ocuvanja zdravlja nacije ili pospesivanja nataliteta zelim da cujem i Vas.Anonimna pedesetpepogodisnjakinja.

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман22. јул 2010. 13:40

  e dobro pitanje! U pitanju je kazu nekakva reorganizacija posla. Da li je po svom nahodjenju ili po nacrtu min. zdravlja nacelnik npravio preraspodelu lekara PITANJE JE VELIKO a odgovor ne mozemo dobiti. Pomozite nam zaista. Hvala.

  ОдговориИзбриши
 7. novim zakonom o zdravstvenoj zastiti do kraja 2010 godine ,mora da se zavrsi podela na primarne zdr.ustanove/domovi zdravlja/ i sekundarne zdr.ustanove/opste bolnice/.U odseku zdravstvene zastite zena pri domu zdravlja ,za sada rade dva ginekologa,koji su izabrani doktori.Pacijentkinja pri dolasku na pregled izjasnjava se za svog izabranog ginekologa,i to potvrdjuje svojim potpisom formulara.U ovom odseku svakodnevno se obavljaju ginekoloski pregledi,pregledi trudnica,ultrazvucna dijagnostika i sistematski pregledi/jer to spada u domen prim.zdr.zastite./.nadam se da ce od jeseni potpuno primenjivati nacionalni program ranog otkrivanja raka grlica materice,kojim su u trogodisnjem periodu obuhvacene sve zene od20-65g.u okviru sist.pregleda je i uzimanje brisa sa grlica materice PAPA test,tako da svaka pacijentkinja koja to zeli ,moze se javiti izabranom ginekologu u domu zdravlja a to su Dr.ivic i Dr Mihajlovic .Znaci da sistem.pregledi uopste nisu prekidani bez obzira na preraspodelu ginekologa .U slucaju loseg nalaza po protokolu sledi kolposkopski pregled,ciljana biopsija...U bolnickom delu rasporedjena su cetri ginekologa .Nasa bolnica je opsta bolnica i na nasem odelenju se obavljaju porodjaji,operativni zahvati i druge intervencije koje se rade iskljucivo na odelenju.

  ОдговориИзбриши
 8. Анониман22. јул 2010. 21:34

  G Celojevicu,Vas odgovor je kontradiktoran sam sebi.Nije pravi odgovor,moje pitanje je bilo konkretno,ja,anonimna od13,15,ne zelim ni doktora Ivica ni dr.Mihajlovic jer ovo drugo preyime mi ne znaci nista.29 godina moje zdravlje iy ginekoloske oblasti,rekla sam prati dr.Bozilovic i ne pada mi na pamet da od sada to cini neko drygi.Novi Zakon o zdravstvenoj zastiti nije kriv za ovu situaciju,a posebno morate objasniti kako ste izracunali da ova dva lekara mogu da pokriju potrebe primarne zdravstvene zastite,to sigurno nije tacno jer to potvrdjuje i situacija koja je trenutno u ambulanti Doma zdravlja.Nezadovoljne zene i devojke naci ce nacina da se o ovome raspravlja u opstinskom parlamentu.Sigurna sam da necete uspeti da odbranite ovu najvecu glupost u lokalnom zdravstvu.Licno ocekujem i komentar G Dragisica,hvala.PS ne znam da li znate,ali i ovome se govori na ulici svakog dana,cela zenska populacija je nezadovoljna.

  ОдговориИзбриши
 9. Ja obično ne komentarišem komentare čitateljki (čitalaca) mog posta. Neću to činiti ni sada, ali mi se čini da je objašnjenje koje dao dr Čelojević sasvim logično. Možda su nedovoljna dva lekara na toliku populaciju, ali tome ne može biti kriv sadašnji načelnik Ginekologije. Uostalom, spreman sam da o ovoj temi detaljnije prozborimo i za novine za koje pišem.

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман22. јул 2010. 23:57

  Odakle Vam ideja da je odgovoran sadasnji nacelnik ginekologije,gospodin se sam,naravno,osetio prozvanim,sto jeste logicno i posteno,ali morate objasniti sta je logicno u objasnjenju nacelnika.S obzirom da je pokusao da pruzi objasnjenje ja mu moram reci da odgovor na moje OSNOVNO pitanje nije dao.Cini mi se da ste stekli utisak da branim bivseg nacelnika,ako je tako pogresili ste jer mene LICNO dr Bozilovic interesuje samo kao ginekolog,a ko ce biti nacelnik uopste me ne zanima,sigurna sam da vecina zena deli moje misljenje jer sada mogu biti zadovoljne samo pacijentkinje dr Ivica i dr Mihajlovic,procenite koji je to broj.

  ОдговориИзбриши
 11. Анониман23. јул 2010. 09:25

  posle Vaseg komentara od 23,05 javila sam se novim komentarom koji jos uvek nije objavljen.Smatram da to nije korektno.hvala.anonimna pedesetpetogodisnjakinja

  ОдговориИзбриши
 12. Žao mi je ukoliko smatrate da ja ne objavljujem neke od komentara. To što on, trenutno, nije bio objavljen je samo zbog toga što, do ovog trenutka nisam uključivao kompjuter. Inače, nemam nameru da izigravam cenzora, pa zbog toga objavljujem sve- samo, ponekad, to može da potraje nekoliko sati.
  I da. Da ponovim da, ukoliko Vi i Vaše prijateljice imate nešto što bi na ovu temu rekle za medije, ja Vam stojim na raspolaganju.

  ОдговориИзбриши
 13. Анониман23. јул 2010. 13:49

  U kontekstu mog pitanja i opste primedbe koje sam iznela moje prijateljice nemaju nikakav znacaj,osnovni znacaj mog javljanja je interes svih mojih sugradjana.Moram da priznam da ste me sada potpuno ubedili u pristrasnost - naravno Vasu-prema ovom problemu,a i sto bi Vas zanimao zenski problem.Pozdrav,necemo vise o ovome sa Vama.

  ОдговориИзбриши
 14. Ne razumem...jer ja i nisam iznosio svoje stavove. Dakle nisam ni mogao da budem pristrasan. Pokušao sam da pomognem...

  ОдговориИзбриши
 15. Анониман23. јул 2010. 15:10

  Ja sam takođe nezadovoljna što nemogu da obavljam ginekološke preglede kod dr Siniše Čelojevića jer on ne radi u ambulanti a nevidim razloga za tako nešto u Nišu svi ginekolozi koji rade na odeljenju rade i u ambulanti.Da li je to ovde naređenje direktora ili ne?
  Što se Vas gospodine Dragišiću tiče Vama svaka čast ,bar imate hrabrosti da pustite sve komentare na ovom blogu.Mislim da je i to nešto!

  ОдговориИзбриши