субота, 9. октобар 2010.

НЕГДЕ ИЗНАД ДУГЕ


Зрелост неке државе и неког нараода огледа се, између осталог, и у томе колико ће времена изгубити решавајући неки проблем, који су други већ одавно склонили са "дневног реда".
Судећи по томе, Србија се, поново, "спотакла" на свом "европском путу" јер се васколика популација (да не кажем нација!) поделила у вези са одржавањем "Параде поноса" (какав је званични назив и како је називају поборници ЛГБТ популације), или "Параде срама" како је називају противници, или самозвани "чувари чистоте, части и поштења".
Не спорим да је ово питање заиста значајно, може бити и од пресудне важности за неке потоње догађаје. Осим тога, питање "добронамерног" односа према људима другачије сексуалне оријентације, је нешто што ћемо, пре или касније, морати да решимо. Зашто затварати очи пред чињеницом да то питање "европљани" сматрају елементарним питањем људских права? Дакле, као и у многим другим областима, ми не постављамо услове под којима хоћемо да "уђемо у Европу". Јер, смо се, већински, изјаснили да хоћемо тамо. И не можемо да се правимо невешти и наивни, те да нисмо знали да "тамо има и тога".
Оно што је, по мом схватању, парадокс у читавој ствари је то што се, како ми се чини, најгрлатији противници слободе за ЛГБТ популацију, крију иза "интереса деце". Наше, њихове, деце у смислу "наше будућности". Не спорим да ово "шкакљиво" питање може бити веома проблематично за родитеље. Није ми намера да банализујем ствари, али зар није шкакљиво питање и то због чега данас у Србији нема довољно млека, управо за ту децу? Зар није шкакљиво питање и то што, готово у читавој Србији, упркос ниским температурама, нема грејања? Које је, осим старима, најпотребније деци. Због чега нико нема храбрости да нам саопшти да је електрична енергија утрошена на грејање најскупљи облик енергије и да то у Европи нико не ради. Уместо тога, народу се (зарад социјалног мира!) саопштава да ће струје бити довољно (троши народе!), али се, у пола гласа (да не буде нисмо вам рекли!), каже да ћемо имати и мањак који ћемо надоместити увозом. А тад се не пита под којим условима и за које паре! И опет је то терет на она нејака плећа наше деце, односно "генерације која расте". Те дугове ће морати они да враћају. Мислим да ће њима, тада, ако се уопште и буду сећали, "борба" њихових родитеља "за" или "против" сексуалних слобода ЛГБТ популације бити смешна. Али ће зато имати горак укус у устима од дугова које су им родитељи "оставили у наследство".
И на крају и најважније питање! Да ли је некога забринуо податак да се у овој "Србији међу шљивама", традиционалној и патријархалној, годишње забележи више од четири стотине случајева сексуалног насиља над децом? Насиља чији су починиоци, како наводе званични подаци, особе које ту децу добро познају, а веома често и најближи сродници! Е то је болест! При томе треба имати у виду да су ово само пријављени подаци. Што би се рекло да је ово питање само врх леденог брега.
Свестан да су то само нека од питања, знам да питања имају и противници слобода за ЛГБТ популацију. Једно од најчешћих је на тему како објаснити сопственом детету због чега се "двојица чика" или "две тете" држе за руке, или љубе на улици? Наравно, признајем да је заиста тешко наћи прави одговор на ово питање, који детету може бити схватљив. Али, имајући у виду, већинску, традиционалну и патријархалну Србију, није ништа лакше дати детету одговор на, наизглед, веома једноставно питање: "Како се праве бебе?".
А како ли је тек тешко пронаћи одговоре на многа питања која, кад-тад, имају сексуално злостављана деца? Свако питање има своју тежину. Али и заслужује прави одговор!

10 коментара:

  1. I pored toga sto pripadam onima koji su protivnici "parade ponosa", moram da priznam da sam se zamislio nad ovim tekstom.

    ОдговориИзбриши
  2. A sudeći po onome što se trenutno dogadja na ulicama Beograda, Vašem tekstu treba dodati da će ta "generacija koja raste" morati da plaća i sva ona demoliranja srpske prestonice od strane protivnika "parade ponosa".

    ОдговориИзбриши
  3. Ja mislim da ova divljanja po gradu , nemaju veze sa nikakvom paradom.To su grupe , koje samo nasiljem mogu da se pokazu jer su im mozgovi poluprazni pa može svaka partija da ubaci po nešto.E, ti borci za bolju Srbiju hoće mrak i haos, hoće nazad jer u mraku znaju da bauljaju i odlično se snalaze.
    I na kraju tačno je ,sve će to platiti naša deca i njihova deca.
    Pozdrav Nadica

    ОдговориИзбриши
  4. Očigledno je da današnji događaji u Bgd-u nemaju nikakve veze sa gej paradom. Ovo je poraz za čitavu zemlju, a jedino je dobro to što nije bilo ljudskih žrtava. I ukoliko je tačno da je račun za divljanje nešto preko milion evrića, treba svi da "pripremimo" pare. Svi ćemo mi to platiti, a nismo ni korak odmakli u "osvajanju slobode" za manjinske grupe. Ponovo smo na početku, jer smo se, kako rekosti, spotakli na evropskom putu.

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar tekst, i na mene je ovaj dogadjaj ostavio jak utisak. JA sam to nekako ovako video:
    http://rekurzivno.blogspot.com
    PS:Rešio sam da objavim blog.

    ОдговориИзбриши
  6. vandalizam u bgd nas je sve potresao i vratio u neka prosla,tragicna vremena.Kome je sve to trebalo?A,iako je trebalo,moralo je biti bolje organizovano.Svima je unapred bilo jano da ce biti velikih problema.Ko je odgovoranza sve sto se dogodilo neka se izjasni Vlada,neka se izjasni o razlozima organizovanja parade,kao i o svim nastalim posledicama,ko je za tili cas izracunao vrednost nastale stete ili je to cifra koja ce posluziti da se od naroda taj novac naplati kroz neko povecanje dazbina?Prost narod,kao sto sam ja,pita da li je i ovo u funkciji poveanja nataliteta,kao i nestasica mleka i povecanje cena uopste?

    ОдговориИзбриши
  7. Sta reci. Iza parade su se mnogi sakrili, svojim sitnim politickim intrigama, neki klinci pokupili nove TIKEPA, a za saobom ostavili cudo, ... OK, znaci ako je to VAZAN uslov za ulazak u EU ...mislim dobro. A sta su zapravo ucesnici parade dobili. Pust grad po kome su setali , a na par kilometara od njih lom i grom. Marice koje su ih vozile do kuca da bi ih stitili. ne razumem, zar ti ljudi ne zive u Beogradu, zar ih ne vidjamo svakog dana. Znaci cekas nekakvu paradu da mu saspes u facu da ga mrzis. Zakljucak, haos u Beogradu i parada nemaju bas mnogo veze. E ja bas hocu da zivim u Srbiji. Kome nije lepa, mrzi je i hoce da je lomi neka IDE. Ako nesto neces i ne volis a ti menjaj, al ne po tudjoj glavi. MENJAJ PRVO SEBE.

    ОдговориИзбриши
  8. Kako to obicno biva, istina je negde na sredini. Zato i mislim da je sam post dao odgovore na, gotovo, sve dileme. Upravo zbog toga ovo je podrska autoru, koji se, uvek, trudi da prilicno izbalansirano iznese svoj stav. U svakom slucaju treba, kako je to naglaseno u komentaru od 11.10. u 21.12, promeniti prvo sebe. Ako bi nam to poslo za rukom, sve bi bilo mnogo lakse. Medjutim, velika vecina gradjana ove drzave ocekuje da se citav svet promeni, a da oni ostanu isti.

    ОдговориИзбриши
  9. Veliki broj predstavnika inih parija i partijica potrudio se, nakon gej parade da nam odrzi predavanje na temu : Nasilje na beogradskim ulicama. Ne mogu da verujem da oni nas smatraju tolikim debilima i idiotima koji, ama bas nista ne razumeju. Tako onaj dugovrati iz SNS rece da ne mozemo da kaznjavamo te mlade ljude jer su oni deci, od 15-16 godina. Jer oni su u beznadju, neznaju koja im je buducnost i sta ce sa sobom, gde ce raditi. E, to je prevrsilo casu. Pa neka, najpre, zavrse skolu. Valjda je to neki redosled. Ako imaju 15 ili 16 godina, prvo treba da zavrse srednju skolu pa fakultet, sto znaci da bi bili u tom "beznadju" treba im jos (ako se zna koliko kod nas studiraju), desetak godina. O cemu on prica? Da li je moguce da neko uzima za ozbiljno te nebuloze?

    ОдговориИзбриши
  10. Posle ovog većeras u Đenovi, jedini komentar je: PLAČI VOLJENA ZEMLJO.
    To je "rezultat 10 gidina nove demokratije".
    Udario je brat na brata.
    Miša

    ОдговориИзбриши