недеља, 13. фебруар 2011.

В Л А Д А


Нема велике разлике у ономе што се догађа у Србији ван Београда, дакле у ономе што смо спремни да назовемо провинција (мада лепше звучи локална самоуправа), и онога што се догађа у самом Београду, а што, обично, подводимо под појам држава, чији је влада један од експонената. Одређеније речено, Влада републике Србије. И једне и друге можемо описати речју хаос. Или, прецизније, општи хаос.
Ако је веровати медијима, у Пироту је проћердана милијарда и по, намењена за отпремнине, а у Чачку су за службена путовања прогласили скијање на Копу. У Шапцу је Виши суд наложио полицији да испита пословање тамошње болнице, док је у Краљеву, због злоупотреба, обустављена обнова након земљотреса. У Неготину, владајуће странке "појачавају" своје редове одборницима који су били радикали "са и без беџа", док они који су, још увек, опозиција (ЛДП), оптужују председника Скупштине да је "умешао прсте" у изборе за Савет МЗ Поповица. И то су само неки примери. Да би видели шта ради она "мала влада" у провинцији. 
А она велика? Ништа боља. Уместо да решава нагомилане проблеме, та наша Велика Влада, углавном, брине о себи. Већ месецима из њених "тајних дубина", као у некој од прича "Досије икс", јавности се шаљу поруке да Владу треба "рационализовати", или "реконструисати", или  "...ити". То је био сигнал да се, као у најбољим трилерима, отпочне са разноразним комбинаторикама, које се, углавном, своде на прављење рачуна "без крчмара". Као потврда тога, освануло је и саопштење да ће  "прича о Влади"  бити завршена када се један од "крчмара" врати из Америке. У том вакууму, у Србији је трајала "игранка без престанка". Након оставке коју је дао преподобни  витез Томица, сада се већ увелико и са "сигурношћу" ("из поверљивих извора"), телали ко ће још "својевољно" да напусти фотељу "витезова овалног стола". И мада је један од тих, по виђењу чаршије, већ био ван Владе, сви су се мало тргли када  је министар културе (и информисања ) рекао да  "није читао новине". Што би требало да значи да се не ради о њему. Зато остаје нејасно како ће то експерт Млађа, по трећи пут, да дође главе, српској влади? Али, претпостављам да нећемо још дуго чекати на тај потез, пошто ће он тог "кеца из рукава", вероватно, да избаци ових дана. И поред тога што се тако силовито обрушио на овог нашег "супер чикицу" са седом брадом (који тврди да је премијер), не верујем да је баш дотле дошло да се поставља питање: "Млађа или Мирко?". Уосталом и Мирко је Зајечарац, а Зајечар (у Србији ван Београда) је, недавно, Млађи постао важнији од Ваљева (такође у Србији ван Београда). Претпостављам не само због тога што у њему обитава чувени УРС (који се, по свему судећи, у Ваљву још није запатио)!
Али, уколико је тачно то што тврди експерт Млађо, да он и ови његови експерти мисле триста на сат и раде 25 сати дневно, па ови остали не могу да их стигну, онда и треба, сменити све те поспане министре (и министарке!). Млађо је поново у праву! Комплетна Влада треба да тренира и буде стално у кондицији. Никад се не зна када ће јој то затребати! Уместо тога, они које су медији "препознали" у експертским прозивкама, понашају се као увређене младе. Тврдећи да су они и њихови ресори радили добро. Читава ствар ми помало личи на ону дечију игру : "Питала баба ко је разбио прозор?". А ови из Владе, сви у глас, вичу :"Нисам!".
Насупрот њима, имамо опозицију која не нуди никаква решења, нити даје одговоре на многа питања, која муче овај народ. Као чувају своју тајну да покажу како они имају решења за све - само да дођу на власт. Једино што од њих можемо да чујемо ( а то зна свако ко није слеп или глув), је да ови, који тренутно обављају власт то не раде добро, те због тога морају да падну.  А то значи, да они, по логици ствари, треба да ускоче у седла. Пошто, на нашу велику жалост, трећу опцију и немамо. Или, прецизније речено, још је је нејака.
А да ли је то оно што нам треба? Уколико поједноставимо ствари и присетимо се експозеа који је у Дому народне Скупштине, поднео Мирко Цветковић, тог историјског дана, на Ивандан, илити, 7. јула 2008. године, питање је шта можемо да замеримо овој Влади.
"Поштовани народни посланици,
Част ми је да представим програм Владе коју чине Коалиција за европску Србију, коалиција СПС–ПУПС–ЈС и група мањинских странака за наредни четворогодишњи период и да затражим вашу подршку за реализацију предложеног програма. Кључни елементи програма о којима постоји пуна сагласност свих чланова Коалиције су:
- опредељење за европску будућност Србије
- неприхватање независности АП Косова и Метохије
- неопходност јачања економије
- јачање социјалне одговорности Владе
- пооштравање борбе против криминала и корупције
- поштовање међународног права."
Дакле, они су реализовали готово своје прокламоване циљеве.  Друго је питање колико смо ми као грађани на добитку од тог њиховог делања. А за ту врсту анализе, није потребно да будеш економски експерт, већ да завириш у сопствене џепове. Под условом, да можемо да се присетимо шта су нам обећавали.
Јер и из авиона се види да смо далеко од раста бруто националног дохотка по стопи од 7 одсто годишње, као и што смо далеко од "смањења економских и социјалних проблема у наредне четири године", како је то Влада тврдила на почетку мандата.
Такође "нема ни појма" о томе како ће се, значајно, смањити незапосленост, ако, ових дана, директор Националне службе запошљавања, Дејан Јовановић, рече да преко 700 хиљада људи тражи посао и да се стопа незапослености зауставила на 19,2 процента. А Влада је обећавала 200 хиљада нових радних места и смањење стопе незапослености са 18,1 на 11,9 одсто.!!!?
Један од прокламованих циљева Владе био је и смањење регионалних разлика, а "добили" смо Београд у коме су плате највеће, а најниже цене и Србију ван Београда, у којој су цене највише а најмање плате. Да и не помињемо "пројектовано" смањење инфлације и довођење на ниво од 4 процента у 2012. години и смањење дефицита са 13 на 8 одсто.
Наравно, било би немогуће побројати све те "црне рупе", које ова Влада није попунила, а експозе Мирка Цветковића је још увек доступан свима онима који би да се подсете шта су нам обећали.
А да ли треба да се подсећамо? Да, било би добро. Између осталог да се подсетимо и ко све седи у  Влади. И ко још седи у тој Влади. Злу не требало! Да се не сетимо тих људи тек када их буду најурили из Владе.
Уз то, треба да имамо и своје мишљење о раду комплетне Владе, али и сваком од министара, појединачно. И да и сами дамо свој суд о раду комплетне Владе и сваког од њих појединачно, онако како је тај рад утицао на наше животе. Али и да размишљамо о томе ко би могао да дође на њихова места у некој ближој или даљој будућности. Да, кад будемо, пред гласачком кутијом не одузимамо време ни себи ни другима.

15 коментара:

  1. Prilično analitično. I ono što ja posebno cenim, dosta uravnoteženo, odnosno, nenavijački.

    ОдговориИзбриши
  2. Ali, koliko vidim i nakon povratka tog krcmara iz Amerike, nista se nije dogodilo. I dalje nema razgovora o vladi.

    ОдговориИзбриши
  3. Rizik je davati bilo kakvu ocenu, jer za ozbiljnu ocenu treba raspolagati svim činjenicama i potrebnim znanjem. Ono što je za nas važno, a to je da su dva ključna ministarstva(trgovine i poljoprivrede) dozvolili ovo divljanje cena, koje nas vodi u sunovrat.Neko za to treba da ode, pogotovu kada se zna da je cena rada(koja je značajna u formiranju cene) kod nas znatno niža nego u drugim zemljama sa kojima nas upoređuju.
    Koliko smo mi sami usporili razvoj naše zemlje angažujući sopstvena sredstva u koridor 10 to će pokazati budućnost. Da smo koridor 10 gradili sredstvima koncesionara, naša sredstva smo mogli da iskoristimo u putnu privredu Timočke krajine koja je u očajnom stanju.
    A kada bude gotov koridor 10 stranci će sa jednim rezorvoarom goriva protutnjati preko zemlje Srbije, bez zadržavanja, jer pored koridora nema šta da ih zadrži.
    To nas čeka i sa autoputem za Crnu goru.
    Tako je to kada nam je sve preče od onog što za nas život znači.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  4. U bre, ti već stiže do izbora. neće oni još. još ćemo se gnjaviti sa ovima.

    ОдговориИзбриши
  5. Da to je pitanje. Koga umesto ovih?

    ОдговориИзбриши
  6. Koliko ja mogu da primetim, o većini manjkavosti koje ima naša Vlada, već ste pisali u nekom od ranijih postova. Na ovaj najnoviji zato gledam kao na rekapitulaciju svega toga. Ipak, mišljenja sam da treba da se podsećamo. Jer ljudi mnogo toga zaborave i to ne samo zbog obične zaboravnosti, već zbog svega i svačega što pritiska svakog od nas. Dobro je da ima neko da nam osvežava sećanje.

    ОдговориИзбриши
  7. dogadjaji ponovo sustizu jedni druge, kao u vreme devedesetih

    ОдговориИзбриши
  8. Izgleda da je u ovom "okršaju" Zaječara i Valjeva, za sada, pobedilo Valjevo. Uz malu pomoć Zaječarca Cvetkovića. Sada je na potezu Beograđanin Dinkić. Ne verujem da će se on predati.

    ОдговориИзбриши
  9. "Ko se mača lati, od mača će i poginuti!"

    ОдговориИзбриши
  10. Ali i najnoviji dogadjaji pokazuju koliko je vlast slatka. Svi bi mogli sa svima u koaliciju, samo da ostani na vlasti.

    ОдговориИзбриши
  11. Veoma lukoavo, sto se tice brzog Mladje. Eskivirao je zavrsni udarac koji bi mu zadali ovi probudjeni demokrate. Ostace u vladi jer ima jos posla. A i nespremni su za izbore.

    ОдговориИзбриши
  12. Velika je šteta, ali moramo da priznamo da ova vlada nije sposobna da uradi ništa veliko i dobro za ovaj narod -još je veća šteta što taj kapacitet nemaju ni oni koji bi da uzjašu ovaj narod - bojim se da nema nekog izlaza - nesposobna vlast, nesposobna opozicija, a bogami čini mi se da ovaj narod upravo takve i zaslužuje.

    ОдговориИзбриши
  13. Све више долази до изражаја проблем неравномерног развоја и заостајања крајева које зовете Србија ван Београда. То је сигуран показатељ да ова власт нема решење за тај проблем, а чини ми се да решење немају ни други.
    То је жалосно јер је то већинска Србија.

    ОдговориИзбриши
  14. Ja se borio san nekim gripom, i jedva izborio. Sad vidim da sam propustio triler, a ja ga nekako doživeo ko melodramu.

    ОдговориИзбриши
  15. Predlog predsednika Vlade da se prihvate ostavke 3 ministra iz G17PLUS, bez otvaranja rasprave, sve mi se čini da je to farsa koja ima za cilj da se spreči "stiropor sedeljka".
    Svi zatečeni.
    Zemlj Srbija dobila je novog tatka.

    ОдговориИзбриши