четвртак, 29. март 2012.

Ђ У Р Ђ Е В Д А Н


Након месец дана жестоке зиме, стигло нам је пролеће. Питомо, мирно и топло. (Ако се не "предомисли", у некој каснијој фази.) А са пролећем, стигли су нам и нови избори. 
И то је сасвим у реду. И да се ја нешто питам ( а не питам се!), избори би увек били расписивани у пролеће. И то баш на Ђурђевдан. Наравно, не да би се помирила "два љута непријатеља",  Демократска странка и Демократска странка Србије (које су, пре 20 година, при деоби политичке заоставштине, задржале исту славу), већ због значаја који Свети Ђорђе (Георгије), има за већински народ (уз сво уважавање мањина) који у Србији живи. Али и због тога што се одлуком да се одрже на један од највећих благдана, изборима даје посебан и свечарски значај. А и временски услови су, као створени, за предизборну кампању. Тако да промотери најразличитијих политичких идеја могу, лагано обучени, да обилазе њиве, штале, пашњаке, фабричке хале...А пошто већина њих има обичај да виче и млатара рукама, то је јако важно. Замислите само колико би се знојили када би морали да то исто чине натоварени дебелом, зимском, гардеробом. Или, да се смрзавају, лагано обучени, како би доказали да су "један од нас", и да могу да издрже све недаће, укључујући и хладноћу кад јој време није. 
У сваком случају, мислим да нема горе ствари него водити предизборну кампању зими. Из простог разлога што у отежаним условима мораш да обезбедиш да све функционише као да је стање нормално. Али и да обећаваш нешто што се, лако, може изјаловити, већ са топљењем снега! А да не говоримо да је, зими, све време, негде у ваздуху, присутна она народна : "Не липши магарче, до зелене траве". Иако чудно звучи, у таквим околностима се не зна коме је горе. Онима што обећавају, или онима којима обећавају. Јер су и једни и други свесни чињенице да многе ствари раде по навици. Тако да, упркос одређене дозе узајамне зависности, све више личе на бивше љубавнике који знају да су се већ истрошили али се ипак надају да ће, поново, заискрити нека стара ватра.
Ако се све то узме у обзир, ова предизборна кампања сасвим добро напредује. Упркос чињеници да још увек није познато да ли ће избора бити на свим нивоима, или на већини. А то показује још једну од наших специјалности. Да искомпликујемо ствари до изнемоглости. Уосталом, због чега би нешто било једноставно, кад може да буде два пута компликовано?   Иако "врх" ове државе, још увек, није донео одлуку да ли ће бити одржани и председнички избори, комплетан државни апарат, здушно, води борбу против "међународне заједнице" око тога да се локални избори одрже и на Косову (и Метохији)!!!??? Односно једном делу ове "лажне државе". Већ код расписивања избора, прва дама националног Парламента објаснила да избора неће бити у Косовској Митровици, Лепосавићу, Новом Брду, Пећи и Приштини. И тиме и на папиру доказала да је Косово (и Метохија) саставни део Србије. Пошто је истом одлуком, најпре, обнародовано да избора неће бити у још неким деловима Србије ван Београда : Аранђеловцу, Бору, Врбасу, Врњачкој Бањи, Књажевцу, Ковину, Косјерићу, Неготину, Оџацима, Пријепољу и Руми. Међутим, нешто касније, појашњено је да ће избора, ипак, бити у Врњачкој Бањи, Књажевцу, Пријепољу и Руми. Е сад, да ли је неко попамтио шта је остало? Односно, где неће бити избора? И због чега? Упркос томе што знам да је оправдање у томе што се ради о општинама које су између два изборна циклиса имале ванредне изборе, исто тако знам да ово није тако богата држава да би за две године (или мање), поново организовала неке локалне изборе. Поготову што се, на примеру ванредних локалних избора, пре две године, у Неготину, Бору, Оџацима...могло видети да се не ради само о борби за локалне фотеље. Имајући у виду да је тада, у предизборној кампањи, учествовао комплетан државни и политички врх странака које постоје у Србији. Али, то није све! Прави "бисер" су ванредни локални избори који ће, само недељу дана пре Ђурђевдана, 29. априла, бити одржани у општини Кула!!! 
А да ли је могло другачије? Претпостављам да јесте. Не улазећи у то да ли би за то био потребан неки нови lex specialis. Јер уколико нам, сваког дана, трубе о размерама кризе, одговорно би било да се у складу са тим и понашају.

6 коментара:

 1. Анониман29. март 2012. 19:24

  Pošto u Negotinu nema lokalnih izbora, mnogi će ostati kratkih rukava.Nema farmerica,dukseva,šporeta...kao pre dve godine.

  ОдговориИзбриши
 2. Ali sad je, ko što autor reče proleće, pa se mogu očekivati: šortcevi, majice & gaće, kriza udarila moramo i tu da prištedimo.:-)

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман30. март 2012. 07:40

  Cini mi se da su demokrate namerno izabrale Djurdjevdan da bi se radovali pobedi na svojoj slavi. No sve mi se cini da ce se radovati oni sto slave Svetu Petku.

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман31. март 2012. 09:19

  Пошто у Неготину нема локалних избора, приметно је да је и кампања млака и никаква, скоро да је нема. Вероватно ће и резултати бити такви. Вероватно се сви добро сећају како је овде било живо у време кампање за ванредне локалне изборе. Обећавало се све и свашта и делило све и свашта. Сад никоме нисмо занимљиви.

  ОдговориИзбриши
 5. Pa hvala bogu da nismo nikome zanimljivi. Uostalom da li ste vi uopšte mislili da će nešto kao da bude bolje. Žalosno je koliko smo osuđeni na jedne iste ljude koji kao vode ovaj grad. I narednih godina neće biti ništa bolje. Jednostavno, živimo u tranzicionom sistemu i svi ti ljudi o kojima ovde pišemo, bar na lokalnom nivou, apsolutno ne mare za ovaj grad. Održavaju svoje privilegije i koriste ih u ovakvom sistemu. Treba još nekoliko izbornih ciklusa da prođu, još puno sistemskog otvaranja društva, demokratizacije da bi red političara dobio svoju pravu svrhu. Do tada ćemo se naslušati svega i svačega. Moraće politički sistem mnogo da se reformiše da bi izbor političara bio kvalitetniji. Za Negotin nažalost nema spasa.

  ОдговориИзбриши
 6. Neznam da li je voditelj promocije SPS u hali sportova znao da rumunski nije vlaški jezik, jer je uputio pozdrav pored srpskog i na ČISTO RUMUNSKOM a ne na VLAŠKOM jeziku.
  Mnogi su se oko mene pitali šta je rekao. A pored mene sedeli su Vlasi.

  ОдговориИзбриши