петак, 19. септембар 2014.

В О Д А


Вода је хемијско једињење кисеоника и водоника (чија је формула - H₂O - била саставни део увреде многих наставника и професора хемије - пре увођења демократије у образовни систем - када су оне који то нису знали, "чашћавали" са оним чувеним "Пијеш воду као во, не знаш шта је H₂O!"), која је, уколико је исправна за људску употребу без боје, мириса и укуса. Чврсто агрегатно стање воде зове се лед, а гасовито пара. Вода смрзава на 0, а кључа 100 ⁰C. 
Вода има огроман значај за опстанак човечанства, јер човек може без воде да издржи свега 24, а нека истраживања говоре, највише 48 сати. Према подацима организације WaterAid, сваких 15 секунди једно дете умре због обољења изазваног мањком воде, јер чак 40 процената светске популације, у овом тренутку, нема довољно воде за пиће. Неправилна експлоатација и загађење угрозили су светске залихе воде, а према подацима UNESCO-a, у наредних 20 година, резерве пијаће воде ће се смањити за 30 процената. Управо тај податак је кључан у предвиђањима неких људи који тврде да ће Трећи светски рат започети због воде. Јер води се у већини светских религија даје и симболичан значај као средству за прочишћење, како од материјалних тако и од духовних прљавштина. Тако се у Библији вода спомиње неколико стотина пута, а у политестичким религијама (код старих Грка и Римљана), сваки извор воде је имао свог бога заштитника.А грчки филозоф Емпедокле је, уз ваздух, ватру и земљу, воду сматрао једним од четири елемента.
И поред тога што је вода свуда око нас, некако је, посебно, ушла у наше животе кода је постало
јасно да је престоница Србије, након вишевековног постојања на две реке, постала  Београд на води. А посебно када је у мају, потпуно неочекивано, готово читава Србија била на води, или прецизније речено - у води. Истини за вољу, то се догодило и читавом региону. Што се Србије тиче (углавном, ван Београда), материјална штета је била огромна и велико је питање да ли ће се, ова држава, од тих поплава, икада опоравити. Наравно, оно што је ненадокнадиво су људски животи. И то је, сасвим сигурно, највећи губитак. 
А онда су, овог септембра, дошле нове поплаве. Овог пута, то се догодило делу Србије који, углавном, није био погођен поплавама у мају. Природа се поиграла са истоком Србије, или како је неко духовито записао на једној од друштвених мрежа - "пукло је слепо црево Србије". 
Но, о томе ћу, вероватно, неком другом приликом и другачијим поводом. 
А овде, и даље о води.
Оно што би могло да се сазна (уколико је школско знање испарило), ако се завири у неку од енциклопедија је и следеће: 
-Вода (мада је по дефиницији безбојна) може имати и неке нијансе - зеленкасту или зеленкастоплаву - што је последица растворених органских и неорганских материја у њој.
-Мутноћа воде описује се са бистра, слабоопалесцирајућа, опалесцирајућа, мало мутна, мутна, врло мутна.
-Воде у потоцима и рекама могу бити мутније у периодима киша и топљења снега.
-Мутна вода се не сме користити за пиће, па такву воду треба пре употребе избистрити, а потом дезинфиковати.
И тако, миц, по миц, дођосмо до кључне речи: мутноћа. Јер, управо је мутна вода помутила однос између одговорних за квалитет воде за пиће у Неготину и грађана ове вароши на истоку Србије, која је, као и општине Кладово и Мајданпек била погођена овим септембарским поплавама. Да ли је након њих вода у Неготину исправна за пиће или не, у тренутку настанка овог текста (читава четири дана од почетка поплава), још увек није јасно. Зато што одговорни за квалитет воде, уместо прецизног речника који им нуди већински језик ове државе, говоре неким нејасним и неразумљивим. Који се може тумачити према потреби.
А све је почело15. септембра, у Другом телевизијском дневнику Радио телевизије Србије, у његовом трећем минуту, када је дописник ове телевизије саопштила следеће: "У Неготину не треба користити воду из градског водовода. Вода је замућена и треба користити алтернативне чесме, или просто, купити воду".
Оно што је требало да, након тога, одговорни за квалитет воде у општини Неготин ураде је,
или да ту информацију потврде, или демантују. На нашу велику жалост, ту почињу "игре са водом" које, као и све игре немају граница. Али, игре у којима, гледано на дуге стазе, зачетници ове игре могу бити само губитници. Јер, водити се мишљу да је у 21. веку могуће сакрити, или макар прикрити неку информацију је, шта друго, него изгубљена битка. Без обзира што општина Неготин, реално, нема медија који могу да на квалитетан начин информишу грађане (упркос чињеници да је из будџета издвојено 1.600.000,00 динара за потребе информисања од 6. августа ове године). Као и много пута до сада, друштвене мреже су преузеле ту улогу. Уз сав ризик да многе информације које се тамо могу видети могу бити и полуистине и неистине. У овом конкретном случају, само су се "наслониле" на већ саопштену информацију Првог програма државне телевизије. И уместо да ту отпочне разбистравање информација, долази до замућења. Уз већ опробане методе замене теза: "да су се на неким друштвеним мрежама пјавиле информације...". А онда, 16. септембра 2014. године, у изјави директора ЈКП "Бадњево" објављеној на званичном општинском сајту, грађани могу да чују како "они сматрају да је вода исправна".
Затим, у извештају са 12. седнице Штаба за ванредне ситуације, објављеном на званичном општинском сајту, 17. септембра 2014. године, наводи се да је директор ЈКП "Бадњево" обавестио чланове Штаба да је "по првим прелиминарним резултатима из Завода за јавно здравље, вода из градског водовода хемијски исправна за пиће. У складу мера које је препоручио Завод, вода се додатно хлорише, а појачан је и надзор над извориштима"
Наредног дана, 18. септембра 2014. године, на званичном општинском сајту, ова информација се додатно елаборира, тако да се грађанству саопштава : " Према првим прелиминарним резултатима из Завода за јавно здравље, физички, физичко-хемијски и хемијски параметри свих узетих узорака из градског водовода (са осам мерних места - прим. аутора) одговарају Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће.Микробиолошке анализе су у току а грађани ће бити обавештени о резултатима анализа".
У овом извештају, што је врло важно (а ради се о трећем дану сумњи грађана у квалитет пијаће воде), наводи се и препорука Завода да је потребно "прокувавање воде из мреже док не стигну коначни резултати микробиолошких параметара".
Тек тада (18. септембра 2014. године) званично се појављује и тај толико очекивани папир Завода за заштиту здравља из Зајечара у коме се наводи да су у питању "прелиминарни" резултати (о којима је директор ЈКП "Бадњево" говорио још претходног дана) према којима "физички, физичко-хемијски и хемијски параметри свих узетих узорака одговарају Правилнику о хигијенској исправности воде за пиће."
Вероватно постоји неко коме ће све ово бити јасно. Великој већини, сигурно, неће. А можда и није потребно. Само се надам да ће се неко присетити да је (на пример) управа Дечијег вртића "Пчелица" и поред беспарице у којој се налази, (до сада) четири дана морала да купује воду за пиће, јер нико није могао гласно и јасно да им каже да ли воду из водоводне мреже могу да дају деци.Могу да замислим шта би се догодило да нису тако поступили, а да се недај Боже, неком детету нешто догодило.
А остали грађани ће, вероватно, ставити прст на чело, након данашњег саопштења за јавност на званичном општинском сајту (које носи датум 17. септембар 2014.) да је, према резултатима Завода за заштиту здравља, вода са јавних чесми у граду Неготину исправна за пиће, осим једне - оне која се налази у "Пикијевој" улици број 9, испред зграде Техничке школе. Поготову, уколико се присетимо "савета" дописника РТС-а која је, још првог дана поплава саветовала грађане Неготина да "треба користити алтернативне чесме".

Нема коментара:

Постави коментар