недеља, 15. фебруар 2015.

СРЕЋАН РОЂЕНДАН, ПРЕДСЕДНИЧЕ


Председник свих грађана Србије данас неће бити на Марковом тргу, у главном граду суседне нам државе Хрватске. Уместо њега, поруку мира за регион и читав свет је, како смо имали прилику да чујемо, однео председник Владе Србије - Александар Вучић. То је био епилог одлуке коју је донео наш Председник свих грађана (да ли само он?) и, пре неколико дана саопштио, да у Загреб не путује јер су наше комшије своју церемонију заказале баш на Дан државности Србије. (Занемарујући да је то био уступак Хрватске неким "великим" председницима, који, како се испоставило, ипак не долазе у Хрватску). А из реакције главне звезде данашње церемоније у Загребу - Колинде Грабар Китаровић, могли смо да сазнамо да је такав развој догађаја, односно, недолазак нашег председника, није потресао. Истини за вољу, можда има и оних који су, због недоласка нашег Председника свих грађана остали ускраћени да, из прве руке, чују његов специфичан смисао за  "народњачку дипломатију". У очекивању да би се могло десити да и у Загребу понови нешто из "старог репертоара"?
При чему никада не можемо да будемо сигурни да ли би наше комшије благонаклоно гледале на пророчанство Тарабића, које је наш председник свих грађана "скресао у брк", премијеру Кине, Ли Кећангу, када је, средином децембра, прошле године, боравио у Србији?
Можда би нашим комшијама засметала Николићева интерпретација Тарабића: "Доћи ће људи са истока, жути људи. И завладаће светом. И они ће да пију воду са реке Мораве".
Из два разлога. Као прво, можда би комшије поставиле питање: Зашто "жути људи" да пију воду само из Мораве? Можда би им и они понудили неку своју реку!?
Са друге стране, шта ако нашим комшијама смета Николићева формулација да ће "жути људи завладати светом"? А то значи и Хрватском. Сасвим је оправдано да се ту постави питање да ли би Хрвати дозволили да "жути људи" завладају њиховом државом?
(Истина, ту је остао недефинисан однос нашег Председника свих грађана према тој, претпостављеној, владавини "жутих људи". Односно, да ли би они владали и Србијом, или би ми, заједно са њима, владали "остатком света"?)
Уосталом, око тога би могао да настане спор и још са неким од европских и светских лидера,
присутних на председничкој инаугурацији у Загребу. Не верујем да би се, било ко од њих сагласио са тим да ће "жути људи завладати светом". А ту би онда наш Председник свих грађана био изложен свакојаким питањима. И сасвим је сигурно да на нека од њих (нико не зна све!), не би имао одговор. А не би било никога да му помогне, јер, претпостављам да Председник свих грађана, због кризе у држави, на путовања ван ње, не води своје премудре саветнике. Као што, вероватно, не вуче са собом ни онај "метар" књига, који му стоји на радном столу у председничком кабинету.
Осим тога, велико је питање како би присутни представници држава реаговали, да је наш Председник свих грађана, био у прилици да, као ономад у интервјуу који је дао за британски BBC (Би-Би-Си), предочи своје решење украјинске кризе.
"Мислим да би требало затворити неколико председника у једну собу да проведу дане и дане заједно док не изађу са решењем, да договоре решење пошто од њих зависи судбина милиона, десетина и стотина милиона људи", рекао је том приликом наш народни председник.
Вероватно би наш Председник свих грађана био у прилици да појасни на које је председнике тачно мислио, рекавши да  би их требало "затворити у једну собу". И да ли би и он био међу њима, или би он био пред тим вратима? И тако редом.
Међутим, изгледа да су се преварили сви они који су мислили да наш Председник свих грађана није способан да, и без одласка у Загреб, обезбеди да и ово Сретење остане у сећању.
Пре свега по томе што ће се, Председник свих грађана, баш данас, уз све остале обавезе које укључују прославу најзначајнијег државног празника, добро уморити како би доделио толика одликовања. Јер их наш Председник свих грађана дели и шаком и капом.
Међутим, како то бива у тамном вилајету, званом Србија, бојим се да ће, ове године, сва та одликовања, признања и награде, пасти у сенку једног од њих. Ордена белог орла са мачевима првог степена, који ће добити генерал Љубиша Диковић, начелник Генералштаба Војске Србије. И то из разлога јер је, крајем јануара, ове године, Фонд за хуманитарно право, званично, објавио Досије: Рудница,  који се бави потенцијалним ратним злочинима на Косову, на основу ексхумираних и идентификованих посмртних остатака (до сада) 52 особе.
"Током анализе грађе за писање овог досијеа идентификован је велики број појединаца који су у најмању руку „знали или имали разлога да знају“ да су у тим селима почињени злочини, као и оних који су наредили и вршили уклањање тела. Највећи број њих су бивши припадници 37. мтбр ВЈ, укључујући њеног тадашњег команданта а данас начелника Генералштаба ВС Љубише Диковића." - наводи се у тексту Фонда за хуманитарно право.
Овој теми, део свог опширног интервјуа у НИН-у, посветио је и Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине.
"Тајна је оно до чега смо ми дошли. Видели смо шта је на сајту али то не значи да је то истина. Не тврдим ни да је то лаж. Ми у нашем поступку даље треба да откријемо ко је  учествовао, ко је наређивао, да утврдимо конкретну одговорност. Ја само могу да кажем да ми апсолутно никога нећемо ту поштедети без обзира на командно место. Нас искључиво интересују докази." 
Међутим, управо те доказе, не помиње Председник свих грађана, већ тужиоцу Викчевићу поручује да "размисли шта копа по Србији", а  генералу Диковићу да "стоји уз њега"
У читаву причу су се укључили и представници опозиционих странака (ДС, СДС,ЛСВ и ЛДП ), оптужујући Председника свих грађана да врши притисак на тужилаштво, али и владајуће СНС, бранећи бившег им председника.
Зато сам готово сигуран да смо добили још једну тему којом ће се, не само за празник, бавити "широке народне масе", потискујући у заборав и намет на плате и пензије и незапосленост и скупоћу и "швајцарце".
А ко зна да ли ће се неко и сетити да данашњем слављенику каже: "Срећан рођендан, председниче!" ?

Нема коментара:

Постави коментар