уторак, 3. јануар 2017.

З Н А М Е Њ Е


Фото : Ж. Р. Драгишић
Већ данима пролазим поред једне неготинске, основношколске образовне, установе, у нади да ће се десити чудо, те да ће неко приметити да нам државно знамење које је на њој истакнуто више ни на шта не личи. Односно, да то више и не личи на знамење, већ на обичну, поцепану, крпу.
Истини за вољу, није то једина државна застава у главном граду Неготинске Крајине, која је у тако јадном стању. А то показује наш прави однос према држави. И, наш, прави, патриотизам. Пошто је очигледно да многи поистовећију патриотизам са припадношћу одређеној (углавном, владајућој), политичкој партији. Где се патриотизам дефинише количином улизивања претпостављенима и вођи. А то, уопште, није битно онима који су, можда, у ове празничне дане залутали и у "тупе углове" Србије, које ја, не без разлога, називам Србија ван Београда
Фото: Ж. Р. Драгишић
Наравно, није први пут у историји да се бавим овом темом, али то први пут чиним у овој години. А подсећања ради, овом темом сам се бавио у још једном тексту, упоређујући наш однос према сопственој застави и однос према својој застави припадника једне, нама  "далеке али пријатељске државе".
Имајући у виду да још увек траје празник, морам признати да нисам нешто расположан за превише елаборирања на ову тему (мада има разлога), како сам то чинио у два поменута текста. Али потребно је, на крају, (али не мање важно), подсетити надлежне да наш однос према државној застави није и не може бити само патриотски. Већ по том питању имамо и одређених законских обавеза. 
Које су дефинисане у Закону о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије

Фото: Ж. Р. Драгишић

I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ

Ограничења приликом употребе грба и заставе Републике Србије
Члан 6.
Грб и застава Републике Србије не смеју се употребљавати ако су оштећени или су својим изгледом неподобни за употребу, већ се повлаче из употребе.


VI. КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Фото: Ж. Р. Драгишић

Прекршаји

Члан 42.
Новчаном казном од 40.000 до 400.000 динара казниће се за прекршај правно лице ако истакне заставу или грб Републике Србије који су оштећени или неподобни за употребу (члан 6. овог закона).
За радњу из става 1. овог члана казниће се за прекршај и одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 5.000 до 20.000 динара.
Новчаном казном од 5.000 до 20.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако истакне заставу или грб Републике Србије који су оштећени или неподобни за употребу (члан 6. овог закона).


Нема коментара:

Постави коментар