среда, 21. јул 2010.

СПОЈЕНИ СУДОВИ


Према извештавању наших медија, ових дана (а нарочито сутра), Хаг ће бити престоница Србије. Место доношења (још једне), за нас, историјске одлуке ! Али, то је ствар личног доживљаја медија који о томе извештавају. И ту готово ништа није спорно. Оно што је мени нелогично је податак да ће сутра Међународни суд правде изнети своје МИШЉЕЊЕ о једностраном одвајању Косова ( и Метохије ) од Србије. Дакле, мишљење. Ако је суд, онда он треба да пресуди, а не да даје своје мишљење. А посебно ако ће се о том мишљењу "натезати" судије које седе у том суду. Пре ће бити да је у питању доношење политичке одлуке о статусу Косова, која ће бити у складу са "инструкцијама" које су судије добиле од "својих" држава.
Да се на светској политичкој сцени ништа не догађа случајно говори и вест (која је одјекнула као гром из ведра неба) да је, поново, ухапшен Рамуш Харадинај и одведен у Хаг ( у онај други Суд, за ратне злочине). И за ово кажу да је преседан. Но, мислим да то није тако. Није он случајно доведен у Хаг, дан пре него што ће у овом граду бити саопштено мишљење МСП. Биће да је то проста законитост спојених судова. Треба смањити притисак у једној посуди, тако што ће се преливање извршити у оној другој.
На тим принципима функционише свет.
Уосталом, знају то добро и наши политичари, само се мало праве невешти. Зар се по том систему "двојац без кормилара" из СНС није обрео у Бриселу? Као, имали су они да питају да ли је пријем Србије у ЕУ повезано са статусом Косова (и Метохије)? Јок, није! Они ће само инсистирати да ми, пре пријема у ЕУ, морамо да развијемо добре комшијске односе са Косовом (и Метохијом), које су они признали за легитимну државу. Судећи по изразима задовољства које су Тома и Аца понели из Брисела, вероватно су и њима рекли да су "статус Косова" и "пријем у ЕУ", два паралелна процеса. И Вук сити и овце на броју!
А онда је било натезања у вези са тим да ли је то била приватна или службена посета Бриселу. Наравно да је била службена, јер како се, убрзо, показало, она је имала за циљ да смањи притисак у "боци СНС" и сав вишак прелије у "боцу За европску Србију".
Брисел има чудесну моћ! Још само да обнародују ову нову коалицију.
Јер, можда су захтеви неких мањих коалиционих партнера нарасли и прерасли реални капацитет странака да тај притисак није било могуће издржати. Можда је "боца" била пред пуцањем, па је требало мало прелити притисак да би се сачувала порука.

12 коментара:

  1. Анониман22. јул 2010. 13:16

    Da, to i jeste malo cudno, da taj Haradinaj bude uhapsen samo dan pre no st MSP saopsti svoju odluku. Ima tu necega.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман22. јул 2010. 13:39

    Po svemu sudeci, necemo dugo cekati na neke odgovore.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман22. јул 2010. 14:20

    Nisam puštala TV a jedva sam čekala danjašnji dan DE.
    Sveće nam biti jasno u dnevniku,kao nekada!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман22. јул 2010. 20:05

    Bravo Vuče Draškoviću,tvoja današnja izjava je na mestu ali ponovo srbi je neće čuti i razumeti pa će opet biti kuku lele.
    Umesto da izborimo konstitutivnost za srbe na Kosovu ,mi ćemo čekati da ostanemo praznih šaka.
    Nikad nismo imali viziju....

    ОдговориИзбриши
  5. Jednom treba staviti "tačku" po pitanju Kosova. To može samo ako neko smogne snage i pita narod!?
    Ako smo bili 5oo godina pod Turskom zglead da neko moćan misli da pitannje Kosova treba da se rešava u narednih 5oo godina.
    Mani te se ljudi čorva posla i skinimo jednom za svagda pitanje Kosova.
    Pitaj narod ako ne znaš kako?!!!
    Zar to nije logično kada smo na pragu ukidanja granica na Evropskom kontinentu?

    ОдговориИзбриши
  6. Danas je Čeda izneo stav LDP po pitanju:
    Šta i kako dalje u rešavanj pitanja Kosova.
    Za mene JEDINO LOGIČNO I RAZUMNO.
    Za "neverne Tome" pitanje:
    Ko su Masoni? Ovo u sklopu mišljenja da je Čeda "Mafioz" pa mu s toga mnogi ne veruju, a pri tome se ne odriću Đinđića.

    ОдговориИзбриши
  7. Vas e ime bloga govori o obavezi da govorite o lokalnim temama,uglavnom.Nisam skoro procitala nesto aktuelno.

    ОдговориИзбриши
  8. pre dva dana sam poslala komentar koji nije objavljen,ugasite blog.

    ОдговориИзбриши
  9. I autor bloga može da bude na odmoru. Ćemu toliko negativnosti, ukoliko nešto, trenutno, nije objavljeno. Na ovom blogu nema cenzure, pa jedini razlog, trenutnog, neobjavljivanja komentra može da bude odsustvo autora bloga. Zar je to razlog za gašenje bloga.
    A što se tiče komentara od 17. avgusta, nije mi jasno odakle zaključak da ov treba da bude lokalistički blog!?

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam lokalista i nisam rekla da treba da bude lokalisticki blog,kako Vi to kazete,rekla sam UGLAVNOM.Izvinjavam se za neosnovanu kritiku,nadam se da ste se lepo odmorili.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  11. Hvala na razumevanju. A odmor, koji provodim radno, na 750 m.n.v. je još u toku, pa se izvinjavam što nisam imao dovoljno vremena za sopstveni blog.

    ОдговориИзбриши
  12. Da li ste jos uvek na 750 m.n.v.?Pozdrav

    ОдговориИзбриши