среда, 1. фебруар 2012.

ЛАЖА И ПАРАЛАЖА


У нашој културној (а још и више у политичкој) јавности, претходних дана, дигла се поприлична прашина у вези са "случајем" Андреј Николаидис, али и последицама које је он произвео у Србији. Редовним посетиоцима овог блога, вероватно, није промакло да тој теми ни ја нисам одолео.  Али, тај случај је, још једном, показао како у држави Србији и власт и свакојака јавност реагују само на догађаје и личности које су у вези са оним делом ове државе који се зове Београд. И да никога, из тог дела који се зове Београд, није брига шта се догађа у делу који ја зовем Србија ван Београда. Примера је безброј, а ја ћу се задржати на ономе који ми је најразумљивији, а који одређени кругови у Тимочкој Крајини свако мало потежу. Управо због тога ми се учинило најприкладнијим да, за назив поста, злоупотребим исти онај који је оснивач српске драме, Јован Стерија Поповић, још 1830. године, дао једној од својих најпознатијих комедија. Из простог разлога што нисам могао да нађем прикладнији израз за оно што сам, о једном недавном догађају, прочитао на званичном гласилу српских "румунофила". И поред тога што ова "електронска новинска агенција", већ дуже време "продаје рог за свећу", на опробану тему "Власи=Румуни", запањујуће је да јавност у Србији на то не реагује. Донекле разумем због чега је та реакција изостала од "званичног Београда" (који је тако жестоко реаговао на "случај Николаидис"), али ми није јасно како на овако нешто не реагују странке и удружења који носе "влашки" предзнак, па ни сама "кровна" организација Влаха у Србији, Национални савет Влаха!? Јер у наведеном тексту има бар неколико неистина на које се, у оваквим случајевима, обавезно, реагује. Поготову ако неко дозволи себи такав луксуз да, у лиду овог текста, напише: "У уторак 24. јануара, (не случајно изабраног датума Уједињења Влашке и Молдавије) Национални савет влашке националне мањине, на петој седници у Петровцу на Млави усваја „влашки језик“ као званични језик Румуна/Влаха из североисточне Србије."
Пре свега, ничим се не може доказати да је неко имао намеру да седницу Националног савета Влаха (како је званични назив), одржи баш на тај "историјски датум". Јер, како се у истом тексту може видети, седница је претходно била заказана за 28. децембар, 2011. године, када се (то је лако доказиво), одиграло "историјско" отварање граничног прелаза "Ђердап 2". Претпостављам да би, да је та седница одржана тог дана, "професионални румунофили", оптужили Национални савет Влаха да је имао намеру да "минира" овај "историјски" догађај. Са друге стране, лако је доказиво да је на поменутој седници донета одлука о усвајању "влашког писма", а не "језика" како се тврди у овом "електронском памфлету". Осим тога, све и да је у питању "језик", не ради се о "званичном језику" Влаха/Румуна из североисточне Србије, већ о језику Влаха. Што је битна разлика за оне који то хоће да схвате. Јер, "професионални румунофили" у Србији никако да схвате, да национална заједница Влаха не жели да, између њих и Румуна стоји било какав знак. И свеједно је да ли је то коса, водоравна или усправна црта. Поготову не знак једнакости. Уосталом, легитимни представници Влаха у Србији поновили су безброј пута да су Румуни- Румуни, а Власи-Власи. Има сличности, али нема знака једнакости. А то је, како ја тумачим демократију, највиши ниво демократског одлучивања. Да будеш оно што желиш, а не оно што би неко желео да будеш. Претпостављам да су се, руковођени управо тим принципом, на претходном попису становника, изјашњавали и Власи који живе у Србији. А као што је свима познато, резултати тог пописа још увек нису саопштени. Због чега онда прејудицирати ствари? Вероватно због тога да би се "кукумавчило" и тужакало разним европским институцијама, како се то види и у поменутом тексту: "Као одговор на сазвану седницу, представници Румуна/Влаха послали су протест Делегацији Европске уније у Београду, Канцеларији Савета Европе у Београду и Мисији ОЕБС у Београду, Србија и државним институцијама у Румунији."
А уколико се завири у тај "протест" упућен разноразним европским али и румунским!!!??? институцијама, лако се може утврдити мноштво неистина које би у свакој држави требало доказивати на суду. А за оне који немају стрпљења да читају комплетан текст, представљам само мали део ничим доказаних тврдњи:
"Као што вам је познато из периода избора за националне савете, Национални савет Влаха је конституисан на основу прљаве кампање за изборе, праћене привођењем на информативне разговоре грађана влашке/румунске националности у полицију, кривичним гоњењем аутентичних влашких/румунских лидера. Најзад и потврдом да су избори били регуларни, иако су постојали приговори Централној изборној комисији који су сви редом одбачени. На овај начин су странке које су и данас на власти у Републици Србији преузеле Национални савет Влаха како би међународној заједници указале да се поштују мањинска права."
Нисам баш сигуран да ли је нека од "европских плакаоница" реаговала на ово, али је сасвим сигурно да су се појединци, од преко Дунава, из нама "суседне и пријатељске државе", ражалостили. А можда су пустили и по коју сузу.
У сваком случају, на Парламентарној скупштини Савета Европе, Виорел Ричард Бађа, сенатор румунског Сената и председник Комисије за прекограничне Румуне, учествујући у Стразбуру у расправи на тему "Испуњавање обавеза и ангажовање Србије", рекао је и следеће:
"Сведоци смо смешног покушаја измишљања такозване азбуке за такозвани“влашки” језик, што представља покушај стварања језика којим би се оправдала тврдња о различитости у односу на румунски идентитет, при чему се прибегава стаљинистичким методама”.
Веома лепо и пријатељски речено! Поготову ако се томе додају неки ставови "истог аутора", изнетих нешто раније. Широј јавности, мало је познат податак да "нама суседна и пријатељска држава" није подржала Споразум о стабилизацији и придруживању (који је српска карта за ЕУ), јер то није учинио њихов Горњи дом (Сенат), због противљења Комисије за прекограничне Румуне, чији је, поменути господин, председник. Али, како то обично бива и за ово има решење. Само је потребно, поједностављено речено, да Србија нареди Власима да постану Румуни. Или, како је то "лепше" рекао наш "пријатељ" Бађа, "моћ да утичу позитивно на одлуку чланова Комисије лежи у рукама српских власти, које још увек нису показале флексибилност када је реч о решењу такозваног тимочког питања и настављају да газе права Румуна из североисточне Србије".
Високи румунски званичник сматра да Румуни (читај Власи) из "историјских региона" Тимочке Крајине, Поморавља, Хомоља и јужно од Дунава имају потребу за заштитом од стране земље у којој живе, али их она, наводно лишава права на "образовање и верску службу на матерњем румунском језику".
По већ опробаном принципу "штапа и шаргарепе" наш "проверени пријатељ" господин Бађа има и конкретан савет : "Чланови Комисије за прекограничне Румуне могу за само пар минута да промене позицију и да гласају за Договор о прикључењу Србије Европској Унији, ако константују да је дошло до промене става српских власти према румунској мањини“.
А у циљу показивања и правог пријатељства, спреман је да оде и корак даље: “Ако се власти из Београда позабаве питањем успостављања нормалног односа када је реч о третирању етничких Румуна немам ништа против и чак ћу постати њихов адвокат у Бриселу”.
Да ово није усамљен случај и начин размишљања, може се видети из става који је "електронском гласилу" из Тимочке Крајине дао Еуђен Томак, шеф Одељења за прекограничне Румуне. Он је "указао да се тако објашњава чињеница да су културни и религијски пројекти грађанског друштва из историјских области Тимокчке крајине, Поморавља, Хомоља и јужно од Дунава промовисани у циљу поновног откривања румунизма на овим просторима, и да су и даље финансирани у границама фондова програма намењених прекограничним Румунима".
Претпостављам да ће, у остварењу овог циља, служии и Генерални конзулат Румуније, чије је отварање у Зајечару одобрила Влада Србије. При чему заиста мислим да је то питање добросуседских односа између две државе. И поред тога што ми се чини да државе, обично, отварају конзулате у срединама где живи знатан број припадника народа који је већински у држави која отвара конзулат. А судећи по подацима пописа из 2002. године (који је за сада једини релевантан) у Тимочкој Крајини је толико мало Румуна да је тај конзулат сувишан. А његово постојање једино би могло да се оправда да, којим случајем Румуна има колико Влаха. Али то, очигледно није тако. Јер, очигледно, више не важи она стара узречица "да се Власи не досете". Пошто су се, судећи по броју оних који једино тако желе да се декларишу, Власи ипак, досетили. И не желе да буду Румуни.

14 коментара:

  1. Fantastican komentar na nasu, zalosnu, zbilju.bez obzira sto ce neko u njemu videti i malo preterivanja, mislim da je uradjen sa dosta mere, ukusa i razumevanja problema.prava je steta sto, izgleda, oni koji bi trebalo, ne vide ono sto vidi autor komentara.

    ОдговориИзбриши
  2. Očigledno je državi Srbiji stalo do Timočke Krajie kao do lanjskog snega.
    Pravi primer kako treba brinuti o svom narodu je to kako se ponaša Rumunija. Bez obzira što bih ja to ipak nazvao mešanjem u unutrašnje stvari susedne države. Ali to je druga priča i nešto o čemu takođe država Srbija ne vodi dovoljno računa.

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo za autora teksta,velika je žalost što je sve to istina i što zvanični Beograd ne reaguje na pravi način i što,po mom utisku, ćutanjem daje mnogo prostora raznim mešetarima i kalkulantima za lov u mutnom.To, da nas prevedu u Rumune na prolazi, naprosto zato što smo mi Vlasi,maternji jezik nam je vlaški a domovina Srbija...
    Želimo sa svima dobre odnose ali najbolje ovde u našoj državi.Vlasi su uvek tako gledali na ovo pitanje(naši preci su ginuli za Srbiju) i čuvaćemo to zauvek !!!

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo tako!
    Neka gospoda Badja i Tomak brinu o svojoj rumunskoj nacionalnoj manjini sa punim pravom, a neka nas Vlahe ostave brate na miru.
    Nego, imaju sreće što su Vlasi miran i pametan narod pa i ne slušaju njihove gluposti, inače ih motkama treba terati odavde.
    One koji se ovde kao bore za naša prava narod odavno poznaje i ne dozvoljava da im soli pamet propali student stočarstva.

    ОдговориИзбриши
  5. "Svakojaka javnost"!?!?!?

    ОдговориИзбриши
  6. Ljudi se testiraju na razne načine da bi se videlo raspoloženje naroda.
    A to što niko ne reaguje je najbolji način da se izbegne bilo kakva polemika.
    U ostalom koliko ljudi je dočekalo Baseskua kada je posetio Negotin govori sama po sebi.
    Za mene bi bilo interesantno kada bi se na predstoječim izborima pojavila lista sa samo Vlaška/Rumunska stranka-bez ikakvih prifeksa.

    ОдговориИзбриши
  7. Ljudi se testiraju na razne načine da bi se videlo raspoloženje naroda.
    A to što niko ne reaguje je najbolji način da se izbegne bilo kakva polemika.
    U ostalom koliko ljudi je dočekalo Baseskua kada je posetio Negotin govori sama po sebi.
    Za mene bi bilo interesantno kada bi se na predstoječim izborima pojavila lista sa samo Vlaška/Rumunska stranka-bez ikakvih prifeksa.

    ОдговориИзбриши
  8. Ovo sto sledi, napisano je u najnovijem tekstu Timokpresa:

    Ambasador Rumunije u Beogradu, Danijel Banu, izjavio je u sredu za Ađerpres da osnivanje Generalnog konzulata Rumunije u Zaječaru predstavlja ispunjenje davne želje ovdašnjih Rumuna, i da se ovo pitanje nalazilo u bilateralnoj agendi još od 2003.godine.
    ‘’Osnivanje Generalnog konzulata Rumunije u Zaječaru predstavlja pozitivan element u jačanju dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i Rumunije, doprinoseći jačanju tradicionalnog prijateljstva i kulturnih veza među našim narodima”, precizirao je Banu.
    U tom smislu, predstavnik rumunske diplomatije u Srbiji bio je mišljenja da će, svojim osnivanjem u Timočkoj Krajini, ( imajući u vidu da se ambasada Rumunije nalazi na oko 300 km od ove zone), ovaj konzulat predstavljati značajnu podršku etničkim Rumunima iz ove zone kojima budu potrebne konzularne usluge.
    ‘’Imajući u vidu i skorašnje otvaranje graničnog prelaza Portile de Fier/Đerdap II, uvereni smo da će novi konzulat olakšati putovanja etničkih Rumuna u Rumuniju, jačajući tako njihove veze sa srodnom državom”, dodao je Banu.
    On je još dodao da će novi rumunski konzulat (a u Srbiji ih još ima u Beogradu i Vršcu) stalno podržavati očuvanje i promovisanje rumunskog kulturnogi jezićkog identiteta etničkih Rumuna iz severoistočne Srbije.
    Sa svoje strane, predsednik Odbora za ljudska prava Negotin Dušan Prvulović rekao je da je odluka vlade iz Beograda za pozdravljanje, i da je to jasan dokaz da Srbija ide putem demokratije i da čini korake ka integrisanju u Evropsku Uniju, koji podrazumevaju prava svih manjina, koja su ustavom podjedanko zagarantovana, naročito kada je reč o Rumunima/Vlasima, kojih ima veliki broj u zonama Timočke Krajine, Pomoravlja i južno od Dunava, koji žive u 154 većinski rumunska/vlaška mesta i u 48 sa mešovitim stanovništvom.

    A ja se pitam da li je moguce da niko ne primecuje o kakvim obmanama je rec. Jer, odavde niko nece putovati preko prelaza Djerdap 2, posto tamo nema puteva kojim se moze normalno putovati.
    Drugo, zaista mi nije jasno od kada je to predsednik odbora za ljudska prava pozvan da kaze da je "ovakva odluka vlade za pozdravljanje", a da u isto vreme krsi elementarna ljudska prava ljudi koji ne zele da budu Rumuni.

    ОдговориИзбриши
  9. Evo dobrog primera kako "rade" mediji. U V. novostima od petka, pod sledećim naslovom:
    Otvaranje rumunskog konzulata šokiralo Zaječarce
    pise nesto sasvim drugo, a u to se mogu uveriti svi:
    http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:364751-Otvaranje-rumunskog-konzulata-sokiralo-Zajecarce
    Osim toga, jasno je da ova novina objavljuje samo "probrane" komentare. Jer nisu hteli da objave upravo to moje zapazanje, ali i komentar da njihov novinar stavlja znak jednakosti izmedju Vlaha i Rumuna. Što je neprihvatljivo i o čemu jasno govori podatak da ove dve nacionalne manjine u Srbiji imaju i dva, odvojena, Nacionalna saveta,
    Dakle, ako se kaže da su Zaječarci šokirani, to je tačno (ako se misli na Vlahe), ali se u tekstu vidi da "kipti" samo Boško Ničić.

    ОдговориИзбриши
  10. Bata Žile, dobro nam došao natrag u blogosferu!
    Koliko vidim, sve je tu i na mestu. Odmah pristupi komandi "save page as" 63 puta, u poseban folder. Što je sigurno, sigurno je.

    ОдговориИзбриши
  11. Да, потпуно сам пољуљао веру у овај глобални електронски систем. Али, и ово је једно ново искуство. Кроз које сам прошао са својим блогерима. Хвала (Лале, Марвин...)!

    ОдговориИзбриши
  12. A gde je tu anonimni sa Laletovog bloga koji je potego ovo pitanje?
    Osta će nepoznanica da li su pitanje i komentari na Laletovom blogu imali udela u ispravljanje nečije greše (ako je bila greška???) ili neuspeli pokušaj da se učutka narod.

    ОдговориИзбриши
  13. Rumunija je rešena da spreči Srbiju da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ukoliko se pod hitno ne preduzmu konkretne mere za poboljšanje položaja vlaške manjine, saznaje Danas iz izvora u državnom vrhu u Beogradu.
    http://www.danas.rs/danasrs/politika/rumunija_najavila_blokadu_srpske_kandidature_za_eu.56.html?news_id=234581

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман1. март 2012. 09:14

    Rumuni izgleda nikako da shvate da su VLASI=VLASI a RUMUNI=RUMUNI i da ne mešaju babe i žabe. VLAŠKI OBIČAJI, VLAŠKA NOŠNJA I SVE ŠTO JE VLAŠKO SE U MNOGO ČEMU RAZLIKUJE OD RUMUNSKOM, ČAK I JEZIK. Ali nažalost neki političari koji PRIMAJU DEBELE PARE za RUMUNIZACIJU ugrožavaju prava VLAHA a tobože rade u korist vlaha. VLASI BRANITE SE.

    ОдговориИзбриши