недеља, 28. новембар 2010.

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА


Претпостављам да би веома висок проценат становника ове државе знао да (на свој начин) објасни шта је то децентрализација. Поготову што се ради о појму који се, као и многе друге стране речи, одомаћио у нашем свакодневном говору. Ипак, није сувишно напоменути да се ради о појму који, мада у корену има латинси израз centrum, што значи средиште, припада француском језику. Тако је, у Вујаклијином Лексикону страних речи и израза, децентрализација објашњена као: "лабављење једног политичког тела и, као последица и циљ тога, већа самосталност појединих делова", или: "управни систем који свима управним одељењима даје што већу самосталност, нарочито у државној управи".
Дакле, то је теорија. И, теоретски, готове све странке на политичкој сцени Србије, јесу за децентрализацију.
Невоља је у томе што ту децентрализацију свака од њих види "кроз свој дурбин". И сви се нешто забављају тиме како ће Србија бити "подељена". Односно, колико ће региона или подручја имати. А шта је ту у суштини лоше? Па управо то да децентрализација не може да се спроводи "одозго на доле", већ обрнуто. Не може неко у Београду да зна шта је то што треба "онима доле", у Србији ван Београда. Поготову је нелогично "прекрајање Србије" где ћемо за резултат имати, уместо једног Београда, десетине других "малих Београда" који би "кад порасту" да буду онај велики Београд.
А да је "догорело до ноката" види се сваког дана и голим оком. То "признају" чак и они који творе данашњу власт у Србији. Тако је, на недавном скупу (поново у Београду!, где је чак-скачем са теме на тему- одржан и Сајам локалне самоуправе!? - па зар то није могло да буде организовано у неком "ћошку Србије?), одржаном под називом "Ко је за регионе?", један од учесника, Вук Драшковић, лидер СПО, рекао и следеће :
"На сва уста галаме да је Косово Србија, а Србија све више постаје Косово. Јужно од Бубањ потока број Срба се за десет година смањио за 450.000, а нестало је 1.200 насеља... Само Београд и Војводина у нечему личе на Европу, док јужно од Београда нема ништа".
А у економском смислу, још више су поражавајући подаци које је, на истом скупу, изнео Млађан Динкић, актуелни министар екомомије и лидер Г17плус :
"Плате на Новом Београду су три пута веће него у Босилеграду, незапосленост у Пријепољу 20 пута већа него на Врачару, а Београд има дупло већи БДП него цела Војводина и три пута више него неки други делови Србије".
И најновији подаци о томе су поражавајући. Просек плата у Србији ван Београда износи нешто изнад 34 хиљаде динара, док је у Београду она нешто изнад 45 хиљада. 
Зато, оно што они у Београду не виде, или неће да виде, види "неко други". Па и проблеми у Новом Пазару, односно Рашкој области, или Санџаку, који су у основи економски, постају међунационални или верски.
Зато у Тимочкој и Неготинској Крајини, на сајту Timoc Press, може да се појави саопштење Влашке демократске странке Србије у коме се, између осталог,  тврди : "6. новембра 2010.године у Жагубици државни врх Републике Србије одузео је право на коришћење матерњег језика влашкој националној мањини, на тај начин што је донео нови Статут НСВНМ у коме стоји да је језик комуникације српски језик".
По старом добром обичају, ово нико није демантовао, па тако није ни било прилике да се сазна да је то једна сасвим легитимна одлука коју су, у виду Декларације, донели органи Националног савета влашке националне мањине.
У малој варошици Босилеграду, протествовали су Бугари (који су ту већинско становништво), због наводне обесправљености. И поред тога што ова варошица, као ни Димитровград (друго веће место у коме живи бугарска национална мањина у Србији), није била позната по "оптерећеним" међунационалним односима, управо је овом вешћу она на себе скренула пажњу јавности.
Заједнички именитељ, претходних неколико примера, није, како се, на први поглед може закључити, нерешено национално или верско питање, већ (ако се мало загребе испод површине!), нерешено економско питање.
Јер, кад би нешто, игром судбине, просек плата "тамо доле" у Србији ван Београда, био онолики колики је "тамо горе", односно у Београду, тешко да би неко могао народу да "баца прашину у очи". Или да му "продаје рог за свећу". Овако, кад већ нема хлеба, народу је неко увек спреман да понуди игре.
То је и потврда да прича о децентрализацији мора да се започне "доле", а не "горе". Јер они "доле", много боље од оних "горе", знају шта им је потребно. С тим што у "оне доле" не убрајам партијске апаратчике "оних горе", који би све учинили само да и они једног дана из категорије "оних доле", пређу у категорију "оних горе".

14 коментара:

 1. Slažem se, jer iako se o tome priča jedno pet godina intenzivno, gotovo da ništa nije uradjeno. Sad su svi politički akteri na sceni za decentralizaciju, a od nje ni traga ni glasa.

  ОдговориИзбриши
 2. To i jeste osnov svega. Samo dobra ekonomska podloga moze da resi probleme jedne regije. Sve ostalo je naklapanje, pa i decentralizacija kakvu zamisljaju nase stranke.

  ОдговориИзбриши
 3. Nema prave decentralizacije bez odredjene politicke autonomije. A sa druge strane, kako ocekivati politicku autonomiju od ljudi koji su partijski poslusnici, zahvaljujuci cemu "grabe" napred. Osim toga, ako bi ovi sa lokala bili glavni "bosovi", mozda bi citava Srbija bila kao Jagodina pod Palmom. Da li je to dobro ili lose, to je drugo pitanje.

  ОдговориИзбриши
 4. Ova država je izgleda majstor da napravi probleme i tamo gde ih nikada nije bilo. Koliko je meni poznato, stanovnici Bosilegrada i Dimitrovgrada bili su među najlojalnijim građanima Srbije. Kako to da sada odjednom postoji nacionalno ugnjetavanje u Bosilegradu? Verovatno će se mnogi složiti da je taj kraj, osim geografski, i na mnoge druge načine udaljen od Novog Pazara.

  ОдговориИзбриши
 5. Zanjih 10 godina sve se vise prepoznaju dve strane jedna vecinska koja bira manjinu da bi ta ista vladala vecinom.

  ОдговориИзбриши
 6. Slazem se Vasom tezom da je ekonomska situacija rezultirala i pojavom dogadjaja koji su optereceni nacionalnim (ili nacionalistickim) obelezjima. Mislim da uporiste takve teze mozemo, gotovo svakog dana, naci i u mnogim zapadnim drzavama, koje vaze za "stabilne demokratije". No i pored toga, nisam siguran da slucaj koji citirate iz Timoc Pressa, pripada ovoj grupi problema. Ja bih pre taj slucaj svrstao u one koji su "prenaduvani", ili preciznije, reakciju jedne gubitnicke opcije koja nije uspela da nametne rumunizaciju ljudima koji se, vecinski, izjasnjavaju kao Vlasi.
  Ko gubi ima prava da se ljuti.

  ОдговориИзбриши
 7. Sve mi se čini da će nam i decentralizaciju nametnuti kao imnogo toga ranije. A sve uz priču da je to prečica za Evropu. Ne uvode oni decentralizaciju zbog nas, već zato što moraju.
  Zato ona i neće biti funkcionalna.

  ОдговориИзбриши
 8. Ne verujem u pravu i istinsku decentralizaciju. Jer ona podrazumeva da većinu stvari koja postoji u centru države imamo i mi "dole". No, čini mi se da to nije realno ostvarljivo. Pogotovu što za takvu decentralizaciju treba da se izbore poslušnici pojedinih stranaka. Jer oni više brinu o svojim zadnjicama nego o pravim interesima građana.

  ОдговориИзбриши
 9. EKONOMSKI MOMENAT JE NAJVAŽNIJI AKO SE ŽELI DECENTRALIZACIJA SRBIJE.
  Ovako je sve u sveri politikanske kombinatorike.
  Citiranje šta je rekao Vuk je kontraproduktivno,jer će istorija dati odgovor,narod je rekao svoje na poslednjim izborima,da je upravo on naneo najviše štete ovom napaćenom narodu.
  Sve dok se sistemskim zakonima ne da pravo odlučivanja u isključivom pravu RASPOLAGANJA poreskim i drugim prihodima, koje sada ubira država, je zamajavanje naroda.
  I pitanje za autora posta: Koje je pismo Vlaha? Ja mislim zvanično pismo država u kojoj žive, jer pored Srbije Vlasi nastanjuju priobalje Dunava i u Bugarskoj i u Rumuniji, ako nemaju svoje.

  ОдговориИзбриши
 10. Anonimnom u 17.22
  I pored toga što sam već više puta napomenuo da nije moj običaj da polemišem sa svojim čitaocima, ovde sam direktno prozvan.
  Dakle, da krenepo od kraja.
  Nije moje da ja "odlučujem" o tome koje je pismo Vlaha. Ovde sam citirao dva oprečna stava o ovom pitanju koji su izneli VDSS i Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine. I samo da podsetim da je Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine zvanični zastupnik ove etničke grupacije u Srbiji. A oni navode da će, dok ne bude sistematizovan vlaški jezik, njihov jezik biti srpski. O tome kojim se jezikom Vlasi služe u drugim državama, nemam baš najprecizniji odgovor, a ne bih da nagađam.
  I još malo o citatima. Ako ste primetili, ja sam na temu decentralizacije citirao Vuka Draškovića i Mlađana Dinkića, koji su bili učesnici skupa "Ko je za regione?". Dakle, pozvao sam se na događaj i to je osnov svega. Prosto mi se učinilo da su to odgovarajući citati za temu kojom sam se bavio. Zato i ne bih baš bio spreman da Vas podržim u tako žestokim kritikama Vuka Draškovića. Pogotovu ne da je "naneo najviše štete ovom napaćenom narodu". Ne mogu da tvrdim da to može da uradi neko ko i nije bio na vlasti. Ili, da budem precizniji, gotovo da nije bio na vlasti.

  ОдговориИзбриши
 11. U odgovoru na stav anonimnog od 17,22 ator posta je u dilemi da li su Vlasi "nacionalna manjina" ili "etnička grupacija". No to je manje važno koliko je važno da niko ne posvađa živalj na ovom prostoru.
  Kada je pitanju "ko je naneo najveću štetu" svaki komentar koji se bazira na deo(ja sam rekao: "istorija će dati odgovor") irečenog je proizvoljan, jer ja ostavljam istoriji da da odgovor na ovo pitanje, ako se ima u vidu posledice bombardovanja NATO na Srbiju i činjenice da je neko upravo pozvao NATO da bombarduje Srbiju da bi se srušio "režim" Slobodana Miloševića.
  Autor komentara u 17,22

  ОдговориИзбриши
 12. Anonimnom od 01.decembra, od 11.40
  Nije mi namera da budem bilo čiji advokat, pa ni domaćina ovog bloga. Koliko mogu da primetim, on to, veoma uspešno, može sam. Ali, očigledno je da se radi o veoma kulturnoj osobi. Da nije tako, verovatno bi Vam odgovorio na drugačiji način. Ali, to ne znači da budete toliko uporni, pogotovu kada niste u pravu. Pošto ste "ušli na moj teren", moram Vam reći da "etnička grupacija" može da se primeni i na "nacionalnu manjinu", kao i na čitav narod. Dakle, tu nema greške, na kojoj insistirate.
  A što se tiče Vuka Draškovića i njegovog "pozivanja" NATO da bombarduje Srbiju, volela bih da znam iz koje ste to knjige naučili!

  ОдговориИзбриши
 13. Zar je teško shvatiti da su kljućne reči:PISMO i ISTORIJA.
  p.s. I ja cenim autora posta, rado čitam šta napiše. Ali ako mi je dozvolio da kao anonimni iznesem svoj kritički stav, to ne znači da sam nekulturan jer ja ga nijednom reči nisam uvredio. A Vi anonimni u 13,45 teško da bi ste mogli da budete bilo čiji advokat.

  ОдговориИзбриши
 14. Gospodo , počnite zdravim razumom od SFRJ
  Slovenija
  Hrvatska
  BIH
  Crna Gora
  Kosova
  A krenuli su i ostali ,lagano
  Pa dal su svi oni glupi
  a mi najpametniji
  Ja mislim da je glavni razlog ,
  novčanik u BEOGRADU

  Ljuba Negotin

  ОдговориИзбриши