среда, 3. новембар 2010.

БАБЕ И ЖАБЕ


Зар је, заиста, потребна толика халабука због одлуке да се цена грејања, у престоном граду, повећа за "чак" 30 процената? Ова тема не силази са хедова електронских, нити са насловних страница штампаних медија! Не кажем да је проценат безначајан, али ми није јасно како се, ни приближно, није говорило о томе да ли је било оправдано повећање цене грејања, у многим градовима у унутрашњости, које је ступило на снагу и пре но што су се прве капи топле воде докотрљале до тамошњих радијатора.
Осим, ако у Београду не живе неки квалитетнији и вреднији људи!? Јер сви су у први план истицали проценат (који јесте позамашан и највећи у Србији), не водећи рачуна о томе да су и примања у српској престоници далеко већа него у било ком граду у Србији ван Београда.
И када бих желео да будем злобан, могао бих да констатујем да Београду, као највећем, најзначајнијем и нај, нај, нај...и приличи да има највишу цену грејања.
Јер и они који раде у топланама, треба да имају "пристојна" примања, чији је просек много већи но у остатку Србије, који му дође као својеврсна београдска колонија. Богати север и сиромашни југ. Огромна је посесивност коју престоница показује према "остатку" државе, односно оном делу који ја, са поносом, називам Србија ван Београда, а видљива (за оног ко хоће да види!), на сваком кораку.
Звучи сурово, али, у рано јутро, 3. новембра, хтедоше да "украду" и земљотрес који се догодио у околини Краљева. Управо тако! Јер, када се једна од многих телевизија "одважила" да о том догађају обавести јавност, у кајрону је стајало да се "земљотрес догодио у околини Београда". Заиста чудно, јер је већ у то време била доступна информација на једном од сајтова, према којој није било никаквих тајни где се догодио земљотрес.
Уосталом, можда би Београђани и могли да откажу грејање, уколико им цена није по вољи. Јер, све ми се чини да ће толики број "усијаних глава", ослобађати довољну количину топлотне енергије, коју, не треба расипати.
Ето и доказа! Наиме, генијални представници разноразних синдиката (вероватно их је приближно колико и самог чланства), ових дана, прете како ће кренути у сакупљање потписа за обарање Владе. Е, ту се, заиста, нешто чудно измешало! А ја мислио да синдикалци треба да штрајкују. Али не! Они би да руше Владу. А можда би, мало, и да владају. Дакле, уместо да из лепезе синдикалних метода изаберу најплодотворнију за притиске на институције ове државе, они се досетили да би требало срушити Владу. Наравно, ни у примисли ми није да је Влада цвећка, али, за њено, евентуално, обарање није "надлежан" синдикат, већ нека од политичких партија.
А за грејање ове зиме може се употребити и усијана атмосфера настала након одлуке "надлежних" (да ли у Београду или Бриселу) да се цена награде за најтраженијег Србина, повећа на 10 милона евра или долара(чега год много је!).
Огромна пара! А може да буде и практично. Сваки Београђанин коме буде скупо грејање и који се због тога "искључи" са система, може, ове зиме да јури за Младићем. Тако ће, ем да се греје, ем да заради неке силне милионе.
Они којима нешто та јурњава за ратним злочинцима не иде од ноге, могли би да смишљају питања којима ће наша делегација отпочети будуће преговоре са представницима (никад признате) државе Косово. Али да не претерују!
Пошто је председник Тадић саопштио нацији да ће преговори почети од једноставних, малих, обичних ствари. Без обзира што то, на неки начин, представља дисконтинуитет са политиком коју је трасирао покојни Зоран Ђинђић, а коју, макар декларативно, баштини управо странка на чијем је челу председник Србије.
А та политика није тешка за памћење, пошто је, у огромној мери, презентована разним поучним пословицама.
Наиме, ако се добро сећам, на трибини у Шапцу, 17. маја, 2002. године ( и не само тада), тадашњи премијер Србије подсетио је на познату индијанску пословицу : "Ако мораш да прогуташ жабу, немој да је много гледаш, већ је прогутај одмах, а ако мораш да прогуташ неколико жаба, прогутај прво највећу! Ми се држимо те пословице" - рекао је тада, обраћајући се "чивијашима", Зоран Ђинђић.
Уосталом, нико није утврдио колика је калоријска моћ жаба и колико би се гутањем жаба могло ослободити, преко потребне, топлотне енергије.
Само још да се договоримо да ли ћемо почети од најмањих или од највећих.

14 коментара:

  1. Ma to što oni rade nema nikakve veze sa politikom koju je trasirao pokojni Đinđić.
    Gde bi nam bio kraj da je još živ i da on vodi ovu državu?

    ОдговориИзбриши
  2. I ja sam se pitao zbog čega je išao kajron da se zemljotres dogodio u okolini Beograda, pošto sam već imao informaciju da je to bilo kod Kraljeva.

    ОдговориИзбриши
  3. Ocenila sam tekst sa kul,mada moram da priznam da naslov odgovara sadrzaju.Sadrzinu nisam najbolje razumela jer je,zaista BABE I ZABE.Da ste bili dobre volje,ceneci vase oratorske kvalitete,mogli ste da izbacite,bar,tri teksta.Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista je samo kod nas moguce na taj nacin mesati zabe i babe. Zato ce nas put u Evropsku Uniju, po svemu sudeci, biti kao u onoj drami Stevana Koprivice "Dugo putovanje u Jevropu".

    ОдговориИзбриши
  5. Tako je ,odgovaram anonimnom od 23.35
    Ne može svako da razume i žabe i babe za tako nešto treba mnogo .... a za ,,Dugo putovanje u Jevropu da i ne govorimo.
    Velika pohvala za post ,ko razume, razumeće ali malo kasnije.
    Pozdrav Nadica

    ОдговориИзбриши
  6. Post je odličan. A što se tiče svojatanje, ta televizija koja se je odvažila, je nekada bila samo gradski medij, i čini mi se da ih iz tog vremena svi imamo u lepšoj uspomeni.
    Naravno da ćemo početi od najmanjih, pa mi još ni male nismo počeli da gutamo, valjda ne znamo kako.

    ОдговориИзбриши
  7. Očigledno se ništa nije promenilo i sve mi se čini da je po onoj: "džaba ste krečili". Ja ne umem drugačije da objasnim hvalisanje državne televizije, koja je, u danu zemljotresa u Kraljevu, imala najveću gledanost od svih drugih. To je toliko strašno, da sam morala da prisilim sebe da to čujem, makar, dva puta da bih bila sigurna da sam to dobeo čula.
    Da li je to nešto na čemu treba graditi svoj rejting? Uz sve to ide i hvalisanje kako su se oni dobro snašli da pokriju taj događaj. E tu su se setili i svojih dopisnika, dakle novinara iz unutrašnjosti, kojima su odali priznanje za dobro "snalaženje". Zaista tužno i jadno, imajući u vidu da mi je poznato kakav tretman imaju novinari "iz unutrašnjosti", koje "ovi iz Beograda" posmatraju kao niža bića. Zaista jadno!

    ОдговориИзбриши
  8. "Mislim, dakle postojim". Kamo sreće da sto više ljudi počne, za promenu, da razmišlja!

    ОдговориИзбриши
  9. da je bolesno, bolesno je. Setite se pozitivne price iz unutrasnjosti koje su pisali dopisnici.Nema , Ispod bubanj potoka zive divljaci po kriterijumima urednika svih stampanih i elektornskih medija.Prolaze samo ubistva i lopovluci. STRASNO. Uzmite samo primer Negotina.

    ОдговориИзбриши
  10. Počelo je, počelo!
    Izgleda da je neko, moćan, shvatio da je Srbija van Beograda do te mere iscrpljena da više nema odakle da se zahvati za konfor građana glavnog grada, što je dovelo do toga da su barem cene grejanja izjednačene u celoj zemlji!?
    A kada je u pitanju obaranje vlade, na tu temu pisao je i Nušić. Znači ništa novo. Novo je da pored toga što smo poznati da ubijamo vladare i obaramo vlade, ova generacija je doživela da nas satanizuje ceo svet kao genocidnu naciju.
    Ako ima Boga valjda dolaze bolja vremena za Srbiju van Beogra.
    Sanjam li ja to? Ili je bačena kost da se još više glođemo?

    ОдговориИзбриши
  11. Žika iz maj men!
    Samo ... nadam se da nećemo morati da gutamo babe umesto žaba.

    ОдговориИзбриши
  12. Znam da nije u redu da komentarisem na ovom postu nesto sto je bilo u postu od pre nekoliko meseci. Ali, moram da priznam da mi je taj post tada prosao nezapazeno. A sada je ponovo aktuelan i pokazuje da ga je autor veoma dobro uradio. Zato, koliko da se svi zajedno podsetimo:
    http://srbijavanbeograda.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

    ОдговориИзбриши
  13. Što se mene tiče, to je sasvim u redu. No, smatram da su svi postovi tu, pa ko voli...

    ОдговориИзбриши
  14. Anonimnom od 13.14
    Bojim se da ta aktuelnost nije ni prestajala. I stvarno je krajnje vreme da princ "od belih mantila" , makar, ponudi ostavku.

    ОдговориИзбриши