уторак, 9. фебруар 2010.

ГРЕХ ЊЕГОВОГ ОЦА


Грех је реч која се ових дана, тихо, увлачи у наше животе, било као део наслова једне теленовеле, било као инсерт једног недавног политичког догађаја, који ће, бојим се, још дуго бити препричаван на страницама електронских и штампаних медија.То, донекле, објашњава начин на који почињем овај текст. Да ли је грех што су Општинска изборна комисија и администратори званичног, општинског сајта, поново, смислили игру скривалица у којој они као имају неке податке које крију, а грађани општине Неготин треба да их пронађу. А можда би могло и да се претпостави да су они као неки апотекари, а ми грађани помало болесни, па нам они лек дају на кашичицу. Апотекарску. Да ли је то грех? Или они показују милосрђе ? Јер, после неколико података које су, на једвите јаде, доставили овом народу, поново је завладало затишје. Као да се ништа не догађа. А још како се догађа! Е, управо то што се догађа, овај народ треба да зна. Дакле, ако је ОИК прогласила или одбацила још неку изборну листу, то треба јавно саопштити. На, за то, предвиђеном месту. У одељку званичног, општинског сајта који носи ознаку "Сервис за грађане - Локални избори 2010." А колико могу да видим, тамо и даље нема никаквих нових информација.
Дакле, неки органи би да се и даље играју скривалица. Међутим, заборавили су један мали,безначајан податак, који говори о томе да су они за тај посао плаћени и то управо од оних којима дугују информације. Д ли је то грех? Да, и то велики. Али не њихов, већ грех Органа. Орган треба,свом подређеном Органу да каже шта му је обавеза.
И то обавеза, као трајни глагол, бар док не прођу избори.
Али, ако се присетимо да званични органи ове државе, нису ни прстом мрднули за претњу смрћу, коју је,пре неки дан, изрекао један политичар, који је, колико јуче био министар у једној влади (и то не обичан, не било који, већ капитални), онда смо у великим проблемима са оним нашим,горе поменутим, локалним грехом.
Јер, тај господини, који је недавно био и капитални, није ни трепнуо, када је у камере (мада након добијеног ударца, који свакако треба осудити!)рекао :
"Смејали сте се, многи од вас, кад сам рекао да носим оружје. Ево, сад нисам понео пиштољ. И зар је грех оваквог хулигана лишити живота?Јели грех то?"
Нико господину, који је, недавно, био и капитални, није одговорио на то питање! Нико господину који је до недавно био и капитални није јасно рекао: Да, то је грех! И то је требало да му каже неко из тужилаштва, тако што би против њега подигао тужбу за претњу смрћу. Али, то је требало да му каже и неко из Српске православне цркве. Управо због тога што господин, до скоро, капитални, јако често говори о себи као о духовној и православној вертикали. Да не идемо даље, господину, до скора, капиталном, то је требало да каже и неко из најужег руководства његове странке. Али, они нису имали за то времена, пошто су, да би се показали пред својим газдом, лично, уместо полиције, вијали нападача на њиховог, до скора, капиталног. Посебну обавезу да то каже, имала је њихова истакнута посланица, која је у слободно време и психотерапеут, која није пропустила да у једној расправи у српском парламенту, каже и следеће : "Ми из Нове Србије никада нисмо показивали расну,верску,националну, психосексуалну нетрпељивост и то не зато што смо толерантни, већ зато што знамо да у природи спског, хришћанског бића није агресивност и мржња."
Управо зато, она је морала свом шефу да каже да је његова претња ватреним оружјем грех, осим уколико мисли да то није његов, већ грех његовог оца.
А чији је онда овај наш, локални грех? Па свако има оца !

9 коментара:

  1. Na nasu veliku zalost, 100% ste u pravu. Sta tu ima da se prica. Nasi mozgovi su i dalje veliki kao kao polovina jezgra oraha. Proces evolucije nas je potpuno zaobisao i to u sirokom krugu. Tesko se odricemo starih navika.Pokusavamo da odglumimo neku kulturu i to onda kada nam je apsolutno sve OK, pa se i nasmejemo kada sretnemo nekog poznanika i priupitamo kako je, da li je dobro, a u sebi ga oteramo u tri p**** materine. A da ne pricam o tome kako se ponasamo kada nam nisu sve koze na broju. Nema nista od nase promene ka evropskim modelima civilizovanog coveka. Jos smo mi u ranom srednjem veku, a sto je najgore taj primitivizam je dosta izrazen u Negotinu, i prosto se ne vidi izlaz kako problem resiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Problem se moze resiti veoma brzo i efikasno.Ustav RS govori da gradjani,kao titulari prava na lokalnu samoupravu,sva prava ostvaruju neposredno,preko svojih slobodno izabranih predstavnika.Da li gradjani opstine Negotin,ovog momenta,imaju slobodno izabrane predstavnike?Ocigledno,nemaju,jer da imaju ne bi se dogdilo da g.Dragisic vodi bitku oko ravnopravne,blaovremene,istinite i nepristrasne informisanosti gradjana.Gradjani,vec danima ocekuju da vide listu DS,ali nje nema na sajtu opstine ni sada.Trazimo odgovor i odgovorno lice za ovakvo ponasanje predsednika i clanova IK.TITULAR Opstine Negotin,gospodin BIRAC

    ОдговориИзбриши
  3. "Oprosti im oče ne znaju šta čine", čini mi se kao pravo objašnjenje za ove naše mozgove. Smestiti ovu informaciju pod:
    "O Negotinu > Negotin danas > Arhiva vesti 2010"
    je ili idiotizam, a ja bih pre rekao glupost ljudi koji su zaduženi za održavanje sajta. Nisam siguran šta je gore.

    ОдговориИзбриши
  4. Neverovatno je koliko drskosti i bezobrazluka ima u radu OIK i ovih lezilebovića koji (ne) uređuju opštinski sajt.Pa kako ih nije sramota da se probude tek onda kada ih Vi prozovete. Da li je moguće da se jave tek kada ih neko "bocne" ? I ovu listu su objavili tek pošto ste Vi objavili i ovaj najnoviji post. Sramota!
    A ovaj "kapitalac" iz Čačka je posebna priča. On je tipičan predstavnik ove Srbije koja nikako da izađe iz gliba i močvare. Upravo takvi kao što je on, nedaju joj da se otrgne i krene napred.
    Dobar spoj, nema šta!

    ОдговориИзбриши
  5. http://www.kurir-info.rs/clanak/politika/kurir-10-02-2009/sta-bi-bilo-da-nije-bio-velja

    ОдговориИзбриши
  6. Anonimnom u 09.04
    Novine pišu svašta, a naše je da prihvatimo ili ne.
    Primer drugi, ista novina, dan kasnije:
    http//www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-11-02-2010/veljin-covek

    ОдговориИзбриши
  7. Savest! Zaboravljna rec! Recnik u ruke pa pred ogledalo! Teza je od reci greha ! Ali politicari je ne razumeju ne susti i ne zveci!

    ОдговориИзбриши
  8. E, dragi negotinci nije mi jasno kako pokapirate kada ko od ministara dolazi u naš grad ,kada niko neobaveštava.
    Ovi blogovi vrede ,jer se ponešto u magli uhvati i sazna.
    eto ja kasno saznah za Kursadžije, ali nemari pa nagledaćemo se cirkusa i posle izbora.

    ОдговориИзбриши
  9. Поштовани блогери, част нам је и задовољство да Вас обавестимо да је 10.02.2010. отворен блог “Народна радикална - Страхиња (НРС)”. Држећи да су сви блогери одговорни и озбиљни људи који знају да оцене и процене тежину сваке речи, а имајући у виду да је пред нама Ускршњи пост, у коме се не уздржавамо, да ли је упоште то потребно подсећати, не само од мрсне хране, као телесног поста, већ и од злих мисли, речи и дела, у чему је, заправо, и суштина духовног значаја поста, очекујемо да на овом блогу увек имамо тачне, правдољубљиве и, колико то политичка острашћеност дозвољава, објективне текстове и коментаре.

    Унапред захвалан – администратор блога, Страхиња Ћирић.

    ОдговориИзбриши