недеља, 8. јун 2014.

ЗЕЛЕНА ПИЈАЦА


Током предизборне кампање за локалне изборе, марта ове године, грађани Неготина су могли да извуку сасвим погрешан закључак да су највећи капитални пројекти у главном граду Неготинске Крајине изградња два дечија игралишта. Што, наравно, није тачно. И поред тога што је неко желео да тако испадне. Вероватно због симболике коју је тадашња локална власт желела да покаже грађанима, како она (та власт) мисли на будуће нараштаје ове вароши (којих је, истини за вољу, све мање), али и из сасвим прагматичних разлога. Пошто су поменута игралишта грађена страним средствима (из пројеката), уз симболично учешће општине, а и обим тих радова је био тако мали да су могли да буду окончани у веома кратком року. Мада, како се показало, ако се не рачуна са фактором природа (у виду кише која је падала баш када је требало окончати радове), могуће је доћи до "пробијања рокова" чак и код тако безначајних (по обиму) инвестиција.
А због чега у тој и таквој предизборној кампањи представници тадашње (али и садашње власти) нису користили највећу капиталну инвестицију у општини Неготин, чији су радови још у току? И за коју, како изгледа, нико и нема појма када ће бити окончана. Јер је, пројектовани рок за завршетак тих радова, одлепршао у неповрат са претпоследњим даном маја, ове године. Наравно, у питању је пројекат Реконструкције зелене пијаце.
Чији је почетак, бомбасто, најављен крајем јула 2013. године, а чији је завршетак, према пројекту требало да буде у мају ове године. Или, да будем прецизан, како стоји на црвеној табли која доминира једним од некадашњих улаза на зелену пијацу: почетак радова је био 24. јула 2013. године, а планирани завршетак 30. мај 2014. године. Да ли је и због чега дошло до продужетка рокова? Сигурно, да! А да ли је неко и како, званично, о томе, обавестио грађане општине Неготин? Колико је мени познато, није, мада припадам онима који веома уредно прате вести објављене на општинском сајту, јер Неготин, не рачунајући партијска, других гласила нема. Било-како-било, чак и лаицима, попут мене, јасно је да грађани општине Неготин, још дуго, неће бити у прилици да простор на коме је, тренутно, највеће градилиште у главном граду Неготинске Крајине, користе као пијацу. Али и да ће се начекати да им неко образложи кашњење ових радова и наведе датум новоутврђеног рока. Макар стидљиво, ни налик најави почетка радова.
"Након рашчишћавања зелене пијаце, односно по демонтажи металне конструкције, поставиће се нова водоводна и канализациона мрежа, простор ће поплочан бехатон плочама, биће израђене хала за млечне производе са 40 расхладних уређаја и нови локали. Рок за завршетак радова на простору укупне површине 14.500 квадратних метара је мај 2014. године" - рекао је у најави почетка радова тадашњи (а, претпостављам, и садашњи) директор ЈП за грађевинско земљиште, а пренео званични општински сајт, 25. јула 2013. године.
Наравно, јасно је да овакав један пројекат није могао да отпочне само у присуству представника званичног инвеститора, Јавног предузећа за грађевинско земљиште општине Неготин (како стоји на већ поменутој, црвеној табли). О томе сведочи и неколико фотографија на (такође, поменутом) општинском сајту (који је тада, а поготову неколико месеци касније, више личио на лични албум "прекомпонованог" председника општине).
"Реконструкција једине зелене пијаце у граду је капитални пројекат за општину Неготин јер се у уређење простора на који су упућени сви грађани и где се одвија велики промет пољопривредних и прехрамбених производа, деценијама није улагало.Неготин ће добити најсавременију пијацу у региону која задовољава све стандарде, на задовољство купаца и продаваца, што ће сасвим сигурно утицати и на повећан промет и зараду произвођача" - рекао је, поводом почетка радова, тадашњи председник општине Неготин, мр Милан Уруковић,  а пренео, већ поменути општински сајт, 25. јула 2013. године.
А оно што нико, од тадашњих општинских званичника, није рекао а објавио је општински сајт, било је следеће: "Вредност целокупне инвестиције је 114 милиона динара и комплетно се финансира из буџета Општине Неготин. За извођача радова, као најповољнији понуђач, изабрана је фирма "Тончев градња" из Сурдулице. Реконструкција пијаце ради се по пројекту Архитектонског бироа "РАУМ" из Београда". 
Међутим, оно што није објавио општински сајт, али су о томе известили  неки други медији, је податак да се општина Неготин, због реализације овог пројекта, задужила код (неке) пословне банке на износ од 50 милиона динара. Као и да су такву одлуку донели одборници СО Неготин, на свом 26. заседању, фебруара 2013. године. (Истине ради, општински сајт је, у извештају са већ поменуте 26. седнице, поменуо да су "одборници изгласали одлуку о задуживању општине Неготин за финансирање реконструкције зелене пијаце у 2013. години". Али, колико је све то релативно, показује и податак да је у истој вести објављено и следеће: "Гласовима одборника и званично је почео поступак подизања споменика Милошу Обреновићу у центру Неготина..." !!!???).
Е сад, у читавој овој причи о незавршеној реконструкцији неготинске зелене пијаце (при чему се надам да овај "капитални пројекат" неће задесити иста судбина као Парк шуму "Цвећара", о чему сам писао више пута) има неколико података који су, у најмању руку, мало познати, а већини грађана општине Неготин и сасвим непознати. Један од њих је управо онај о узимању кредита код пословне банке (које, под којим условима, на колико година?). Други непознат податак се односи на то ко је подигао кредит? Пошто је на већ помињаној, црвеној, табли, написано да је инвеститор радова на реконструкцији зелене пијаце ЈП за грађевинско земљиште, док у документу који се зове "Стратегија одрживог развоја општине Неготин за период 2012 - 2021. године" (који је СО Неготин усвојила 23. новембра  2012. године) у Поглављу 5 (које има и визију - истина мало неписмено срочену, пошто иста почиње годином), на позицији 1.2.2.5.1. под називом "Уређење зелене пијаце у Неготину", а што је детаљније објашњено у Поглављу 7 - Акциони план (1.2.2.5.1.В), пише да су "носиоци/партнери" у овом пројекту ЈКП "Бадњево", општина Неготин и донатори, а у колони под називом "износ и извор финансирања" наводе се: ЈКП "Бадњево", Општина, надлежно министарство и донаторска средства. У истом документу наводи се и податак да реализација овог пројекта треба да кошта 117 милиона, што је (треба ли то посебно нагласити?) за читава 3 (три) милиона више од износа који је наведен на општинском сајту (114 милиона). ("Кам ги три милиона?" - како би питали у делу ове наше лепе домовине).
Но, без обзира на личне недоумице које у мени изазивају многи детаљи у вези са овим проблемом, још увек нисам успео да, са великом прецизношћу, дефинишем шта је оно што ће, у највећој мери, негативно, утицати на већину грађана општине Неготин? Мада, мислим да је то податак да ће, још једну зиму, морати да "гацају" кроз блато бивше и будуће пијаце, али и да се тискају на неусловној локацији тренутне пијаце. Осим тога, поставља се и питање ко ће и на који начин, санкционисати, евентуалне, кривце за насталу ситуацију? Јер, не треба изгубити из вида да су они који су били део претходне општинске власти, уједно и део садашње власти. А да ли је реално очекивати да се због једне обичне пијаце,  доведе у питање, тешком муком склепана  владајућа коалиција у општини Неготин, што би могла да буде и још једна кап у мору проблема које ова коалиција већ има на републичком нивоу?

Нема коментара:

Постави коментар