недеља, 20. септембар 2015.

ОПАСНО РУГЛО


Фото: Ж. Р. Драгишић
Град Неготин има неколико места која би, без размишљања, свако могао да назове ругло. Вероватно да таква места имају и други градови, а једина разлика је у томе што Неготин, по свему судећи, своја ругла негује и пажљиво и љубоморно чува. Лично, у таква места убрајам напуштени хангар ИХП "Прахово" (или, како се сад ова фирма зове - Еликсир Прахово), бившу "Пољотехнину" робну кућу (нови неготински Скадар на Бојани) и запуштену парцелу између поменутог објекта и пумпе "Лукоил". Али, о овим објектима ћу, вероватно, неком другом приликом. Како и приличи, имајући у виду да се ради о објектима на ободу града.
Овог пута, желим да скренем пажњу на ругло у самом центру града. На објекат који се налази у дворишту Музичке школе "Стеван Мокрањац", у коме су некада биле просторије Удружења Неготинаца, а - ако се не варам - пре тога, и неки угоститељски објекат (ова врста објеката ми нису "јача страна", па сам можда и погрешио).
У сваком случају, овај објекат је уништен у пожару 17. јануара 2007. године (уколико је моја новинска архива тачна) и од тада постаје ругло. 
Или, прецизније, опасно ругло. Имајући у виду да поред њега, свакодневно, прође (макар), трећина од око 500 деце колико их, тренутно има у Предшколској установи "Пчелица". Бројка је сама по себи импозантна и обавезујућа јер су у питању деца, али томе треба додати и њихове родитеље (пратиоце).
Међутим, ево већ осам и по година, ништа није урађено да се бар пролаз поред овог објекта,
Фото : Ж. Р. Драгишић
учини колоко-толико безбедним. Макар због деце.

Упркос чињеници да се ради о објектима у приватној својини, на шта, по свему судећи, локална самоуправа не може да има утицаја, изгледа да то никога и не интересује. У супротном, мислим да би била покренута нека иницијатива за промену актуелне законске регулативе, која би била обавезујућа за власнике, а према којој би они (власници), у неком нормалном временском року, своје објекте (ругла) или уклонили или их оспособили и учинили безопасним за окружење.

Нема коментара:

Постави коментар