среда, 8. децембар 2010.

СРБИЈА НА ИСТОКУ


На овогодишњој церемонији доделе Нобелове награде за мир, у Ослу, 10. децембра, по свему судећи (ако одлука не буде преименована у последњи час- не би било први пут!), неће бити Србије. Према саопштењу које је обелоданио Нобелов комитет, Србија се, на тај начин, сврстала међу 19 земаља које ће бојкотовати овај планетарни догађај.
Бојкот церемоније у Ослу, организовала је Кина јер је овогодишњи добитник кинески дисидент Лију Сјаобо, који се налази у затвору и кога Кина сматра државним непријатељем број један. Осим Србије, бојкот су подржале Русија, Казахстан, Колумбија, Тунис, Саудијска Арабија, Пакистан, Ирак, Иран, Вијетнам, Авганистан, Венецуела, Филипини, Египат, Судан, Украјина, Куба и Мароко.
Иначе, овогодишњи добитник Нобелове награде за мир, педесетчетворогодишњи Лију Сјаобо био је вођа чувених протеста на тргу Тјенанмен у Пекингу 1989.године.
Прошле године је осуђен на 11 година затвора због “подстицања субверзивне делатности” састављањем Повеље 08, у којој се залаже за вишепартијску демократију и поштовање људских права у Кини.

Знам да ће неки (не мали број) људи  у Србији ( што значи и Србији ван Београда ), рећи да то и није важно. Да имамо ми и већих брига и проблема од учешћа у испуњавању хирова неког ексцентричног проналазача. Но, како ствари, ипак, нису баш тако једноставне, крајње је време да, тренутно, владајућа политичка елита ове државе мало „изоштри“ слику и тон и својим грађанима упути јасну поруку, избегавајући комуницирање „у шифрама“.
Ако је циљ Еврпа, односно запад, онда то треба јасно и гласно да кажу својим поданицима. Овако, стиче се утисак да „они горе“ не знају на коју би страну. Ни на исток ни на запад. Или, и на исток и на запад. Као да се питају где да усмере овај брод, чији је кормилар, изгледа, све чешће одсутан. А та разрокост, створена гледањем једним оком на запад а другим на исток, може да створи и много веће, „здравствене“, проблеме. Тако сам ја протумачио реакцију нашег личног тренера“ за улазак у тим ЕУ, Јелка Кацина, који је био згранут одлуком да наши представници не буду у Ослу, на Међународни дан људских права. А човеку треба веровати на реч, ако ни због чега другог, а оно због тога што смо, још колико јуче, били браћа.
Осим тога, ако не због других, Србија је требало да покаже мало више поштовања према норвешкој држави (која је - треба ли то рећи – историјски савезник и пријатељ Србије), јер  одлуку о овој престижној награди доноси Комитет норвешког парламента, а њеној додели присуствује и норвешки краљ.
Према саопштеном списку земаља које ће бојкотовати доделу Нобелове награде за мир, 10. децембра, у Ослу, уочљиво је да нема ни једне чланице Европске Уније, али ни оних које би хтеле да тамо доспеју, па се, још једном, може посумњати у искрене намере Београда да „Европа нема алтернативу“. Судећи по овом потезу наше спољне политике, очигледно је да има.
Изгледа да овде, многи, још увек, нису свесни да оне некадашње и велике државе више нема, па нема ни тог геополитичког значаја. Нисмо ми ни „капија истока према западу“ ни „капија запада према истоку“, већ све чешће остајемо само „Србија на истоку“, како је, давно, писао Светозар Марковић.

7 коментара:

  1. Šta reći, ko što kaže naš narod, skim si takav si. Naravno da ima i politike pri izboru dobitnika Nobelove nagrade za mir, ali ovo je ipak malo previše drastično. Neko je objavio da je ovo odluka Vuka Jeremića!!!

    UZ MARŠALA TITA, JUNAČKOGA SINA...

    ОдговориИзбриши
  2. izgleda da mi ne mozemo da se oporavimo od svega sto nas je snaslo poslednjih decenija. cini mi se da su sve ovo posledice toga.

    ОдговориИзбриши
  3. У овој земљи народ служи и онако само да гласа,све остало је на влади коју је он изабрао изгледа само да влада а не да врши власт .То се потврђује већ 20 година и нико али нико ништа не види неко је будала а по старој будала и поштен исто.Ко је непоштен у овој земљи и према коме закључите сами.

    ОдговориИзбриши
  4. oni koji su izglasani snali su se i te kako dele narodu porcije hleb igre filmove na tv/u
    i sve tako nesto da bi manje razmisljao sta mu se to desava ,a Nobelova nagrada pored ovakvih problema , koga to jos interesuje .U OSTALOM KO PITA NAROD U OVOJ ZEMLJI KAKO MU JE I KAKO RAZMISLJA SVE RESAVAJU TAMO GORE NEGDE .

    ОдговориИзбриши
  5. Ko ce kome, ako ne svoj svome? Tako cemo i mi sebi napraviti najvecu stetu. Jer, koje koristi mi imamo od Kine, pa i Rusije, da im toliko titramo. Ovim svetom vladaju interesi i to treba da shvate ovi nasi politicari. A ukoliko je ovakvu odluku Jeremic doneo sam, on treba da podnese ostavku.

    ОдговориИзбриши
  6. Ova sumanuta odluka Jeremica ili ne znam vec koga je zasluzila da gradjani kazu koju rec.Svidja mi se tekst,pogotovu sto izrazava utisak o tome KUDA PLOVI OVAJ BROD,na istok ili zapad.Kome je jos stalo da pita gradjane gde oni zele da plove i na koji nacin,odnosno pod kojim uslovima.Meni je bilo veoma degutantno kada sam videla da Tadic otvara Sabor SPO,a o Nobelovoj nagradi jos nije rekao ni rec.Narod nikada teze nije ziveo,a kazu sledece godine,jos teze,Tadic rece da ce sledece 10 biti mnogo teske,ali ne rece kada ce biti lakse.Pa sada ja pitam postovane sugradjane da li ce opet glasati za farmerke,sporete i suhomesnate pakete?Ja Vas molim nemojte to vise da radite,pitajte svoje sinove i kceri za koga da glasate jer zamislite gde cete biti kroz jos 10 teskih godina.

    ОдговориИзбриши
  7. Kada "udari brat na brata - eto ti belaja"!
    Ovde teške reči na račun ekonomski najjače zemlje na svetu/TO NIJE AMERIKA JER JE PREZADUŽENA tako da ni Evropska zajenica neće da je primi.Nemci opzbiljno rade da se vrate na DM/,
    Kod Marvina "apel jedno bivšeg SIROMAŠNOG fudbalera da svi građani povuku štedne uloge, što bi moglo jedva 15% a ostalima ŠIPAK.
    Da li je moguć život bez bankarskog sistema?
    Sve se pitam da li nama neko može ugoditi?
    Šta god činio i kako god radio - UVEK ĆE BITI NEZADOVOLJNIH!

    ОдговориИзбриши