субота, 29. јануар 2011.

У Ш Т И П Ц И


Председник Румуније Трајан Басеску
"Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је у Стразбуру да ће Румунија пратити поштовање права Румуна ван земље кроз европске и међународне механизме и тражити да се Власима призна статус румунске мањине."
Ово је само део агенцијске вести, која је ових дана преплавила наше медије. На први поглед, у њој нема ничег необичног, пошто се председник, „нама суседне и пријатељске државе“ залаже за права својих сународника у другим државама. И вероватно би била као и свака друга, да се у њој не помиње нешто што је, у најмању руку, нелогичност. Да не употребим неки "тежи" израз. Из простог разлога што председник једне, наводно, демократске државе, тражи да се у другим, наводно, демократским државама, Власима "омогући" да постану Румуни.
Ту треба додати још један део ове вести у коме се помињу овогодишњи прокламовани циљеви Румуније у погледу „националног делања“.
Басеску је 20. јануара на сусрету са амбасадорима акредитованих у Румунији рекао да ће 2011. година бити "година Румуна", година у којој ће спољна политика водити рачуна о потребама Румуна који живе ван земље, а то представља "консолидовање етничког, културног, лингвистичног и духовног идентитета".
Дакле, „ту лежи зец“. Јер, не треба заборавити да у „демократској“ Румунији већ неко време влада уверење да у Тимочкој Крајини („али и шире“), не живе Власи, него Румуни и да они треба да имају иста права као „и Румуни у Војводини“, односно да им се „призна“ румунско порекло.
Е сад, заиста бих волео да ми неко објасни како се то некоме може признати „порекло“, уколико га он сам не одреди на демократски начин, дакле својом вољом, приликом пописа становника. А тај попис становника се ради једном у десет година. И због познатих турбуленција у овој држави, претходни је урађен 2002. године (уместо 2001.), а следећи треба да буде урађен ове године (у јесен, уместо у пролеће!?). Дакле, чему журба, господине Басеску?
Многи ће помислити да се председнику „нама суседне и пријатељске државе“ жури како би могао да оствари један од прокламованих циљева у погледу „националне хомогености“ своје нације. Неки други ће бити склони да оду корак даље па да се запитају: „није ли ово испостављање рачуна за лојалност и чврст став Румуније у погледу непризнавања Косова?“ Наравно, може бити и једно и друго. Али, уколико је ово друго, представници наше државе би већ морали да имају свој став. Али и не само они. Свој став о овоме треба да искажу и они на које се такав начин размишљања највише и односи. Управо због тога што је немогуће, на нормалан и људској памети прихватљив начин, објаснити да неко, преко ноћи, административним путем, треба да промени националну припадност. То би био само корак од нечега, што се у историји догађало, а од чега нормалне људе подилази језа!
Мене подилази језа. И без обзира што не припадам ни влашком ни румунском националном корпусу, дајем себи за право да размишљам о овој теми из, бар, два разлога.
Најпре, јер у мојој најужој фамилији има много припадника „влашког етничког порекла“. Али, ја не познајем никога од њих ко би, сада, административним путем, да постане Румун. И то не из разлога што би тиме били мање вредни, или мање цењени, већ напросто то „не би били они“.
Други мој разлог је тај што припадам оној, малобројној, групи људи који су се, упркос томе што припадају „већинском“ народу ове државе, пре више од десет година, залагали за остваривање свих националних права Влаха у Србији, отварајући такозвано „влашко питање“. Истичући да у томе нисам био сам, велико ми је задовољство да данас констатујем да у многим градовима Србије, у општинским скупштинама, седе припадници странака са „влашким“ предзнаком. У неким од тих градова, те странке су или биле, или су сада, у „владајућим“ коалицијама.
Да не помињем податак, који је проверљива чињеница, да у многим градовима у источној Србији, функције челника локалних самоуправа обављају управо људи влашког етничког порекла, али као представници неких странака које немају национални предзнак.
Осим тога, влашка национална мањина има и своје највише „представничко“ тело – Национални савет Влаха. То тело, између осталог, брине о заштити интереса Влаха који живе у Србији. Баш као што Национални савет румунске националне мањине брине о заштити интереса Румуна у Србији.
Али, изгледа да то некима није довољно. Претпостављам да им је због тога потребно да „под исти кров“ ставе и оне који се изјашњавају као Румуни и оне који се изјашњавају као Власи. А да они биду „главни“. И то управо чине појединци који су након потоњих избора за Национални савет Влаха постали „губитници“. Људи чији концепт да су „Румуни=Власи“ просто није прихваћен. Људи са пропалим политичким концептом или превазиђеним схватањима у погледу „заштите људских права“. Људи који људска права, као универзалну категорију, деле на „етничка људска права“. Људи који су изгубили привилегије које су им биле обезбеђене тиме што су себе представљали као „једине и аутентичне представнике и Влаха и Румуна у Тимочкој Крајини“. Људи, међу којима су и они који су „под лупом“ правосудних и полицијских органа ове државе, због сумњи у регуларност финансијског пословања, претходног сазива Националног савета влашке националне мањине.
Упркос томе, судећи по иступима господина Басескуа, то су људи, на основу чијих "извештаја" он гради свој и став државе коју представља, о овом веома важном питању. То су људи који имају "подршку" званичне Румуније и са којима та држава "комуницира". По свему судећи, то су људи који политички естаблишмент нама "суседне и пријатељске државе" опскрбљују информацијама о "стању нације са ове стране Дунава". Људи, због чијих погрешних "националних" перцепција, или неких других (што не рећи и личних интереса!?), држава Румунија успорава потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, који за Србију значи "пропусницу" за улазак у Европску Унију.
Да ли су то људи који који могу да буду представници Влаха који живе у Србији?   Мој људски, морални одговор је негативан. Али, уколико већинска влашка популација њима да легитимност, мој одговор ће бити потврдан. То је моје поимање демократије. Дакле, о томе ко ће бити представници Влаха и како ће се ова етничка групација изјашњавати, коначну реч треба да дају они сами. Ни Румуни, ни Срби, ни политичари. Макар се радило о политичарима који су, тренутно, председници државе. Поготову што ми се чини да питање Влаха у источној Србији, постаје опште место, или „дежурна тема“. Да се покреће по систему „ко о чему, баба о уштипцима“. А то, неминовно, подстиче "пребројавање". Које је потпуно непотребно и контрапродуктивно, пре званичног пописа.
Што се мене тиче, ја на ту врсту "пребројавања" не пристајем. То би значило и пребројавање унутар моје породице, међу мојим пријатељима. Јер, још су свежа сећања на нека слична пребројавања, на овим „нашим просторима“, која никоме нису донела ништа добро. Осим, наравно, појединцима. Наша је обавеза да те појединце препознамо и сада. Да скренемо мало поглед са којекаквих „фарми“, „дворова“, „парова“ „грандова“ и осталог ружичастог ђубрета и видимо шта се око нас догађа. Да нам „мангупи у сопственим редовима“, поново, не закувају чорбу. Чорбу, коју ћемо кусати ми, а не они!

16 коментара:

  1. Ovo je druga vest koja me je ove nedelje neobicno zabrinula i naterala da razmisljam da li neko vodi racuna o srbima,kao na pr. sto se stalno prica o albancima(znamo kako smo prosli i jos uvek prolazimo sa tim problemom),muslimanima jer je ovih dana Zukorlic toliko toga rekao da mi je uterao strah u kosti,a konacno evo ozbiljne price i sa rumunima.Ja sam rodjena u prevashodno vlaskoj porodici i nikada mi niko nije govorio da sam vlajna,niti su me u kuci ucili vlaski,tako da ga ni danas ne govorim.Sticajem okolnosti,moj otac je rodjen u Rumuniji,Krajovi,ali nikada nije ni pomislio da se izjasni kao rumun.Zelim da kazem da mi ne pada na pamet da me neko ,,prebrojava,, ili da na bilo koji nacin ucestvujem u takvoj aktivnosti o kojoj god nacionalnosti da je rec.Hvala Vam na ovoj informaciji.Dusica.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve mi se cini da je i u ovom slucaju u pitanju novac. Sve je na prodaju...

    ОдговориИзбриши
  3. Mi koji pripadamo vecinskom narudu ne mozemo nista. U ovoj prici glavnu rec treba da imaju oni koji su Vlasi. Ako njima ovo odgovara, neka i dalje cute.

    ОдговориИзбриши
  4. Potpuno je jasno da oni koji bi hteli da srpski Vlasi postanu preko noći Rumuni, to rade jer imaju koristi od toga. Prepoznajem iz teksta te navodne "borce za ljudska prava", koji su dobro obogatili od para koje su dobijali iz inostranstva. Nekada je to bilo sa zapada, a sada sa istoka. Izgleda da je sada došlo vreme da urade ono za šta su godinama bili plaćeni. Sirotinju raju opet niko ništa nije pitao. Oni samo treba da daju svoj pristanak. Da sada malo za promenu postanu Rumuni. Sa druge strane, država Srbija je ponovo nespremna. Kao i u Novom Pazaru. A i tamo su se svojevremeno crtale neke mape, neke teritorije koju neki zovu i Sandžak. Sada se neke karte crtaju i sa ove strane Dunava. A svima je valjda jasno kuda to vodi kad počnu da se crtaju mape i kad ljudi počnu da se prebrojavaju po nacionalnoj osnovi. Dokle će ova država da ćuti i pušta lopove i kriminalce da se prodaju za borce za ljudska prava i zaštitnike rumunske nacije u Timočkoj Krajini?
    Miroslav

    ОдговориИзбриши
  5. Trezveno razmišljanje za svaku pohvalu. Sva dešavanja ukazuju na to da će se Srbija,po svemu sudeći, jednog dana, svesti na Beogradski pašaluk. Bojim se da je to deo režije svetskih močnika o potpunom rascepu Srbije, jer Vlasi žive i u Bugarskoj, odmah preko Timoka. Njih niko ne spominje.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  6. Dokle ce ovi iz Rumunije da nam drze predavanja? Neka gledaju svoja posla, imaju oni svoja s....

    ОдговориИзбриши
  7. Dobro ti je ovo "ko o čemu baba o uštipcima". A nisu ni Vlasi tako naivni da jedan Basesku može da ih žedne prevede preko vode.

    ОдговориИзбриши
  8. E da nam je više vakvih prijatelja kao što su Rumuni...

    ОдговориИзбриши
  9. Tačno je da Vlaha ima i u Bugarskoj i u Makedoniji i u Grčkoj, jer je to sasvim normalno pošto je nekada i postojala država koja se zvala Vlaška. Od nje je i nastala današnja Rumunija. Ali nije normalno da Vlaha sada ima svuda samo ne na matičnoj teritoriji u Rumuniji.Možda je u tome problem zbog kojeg naši vrli prijatelji Rumuni insistiraju da su Vlasi = Rumuni, jer ako bi se dokazalo da su Vlasi autentičan narod, što i jesu, onda bi se postavilo pitanje zbog čega Vlaha nema tamo gde treba da ih bude najviše - u Rumuniji?
    Na to pitanje treba da odgovori gospodin Basesku, umesto da traži da Vlasi preko noći postanu Rumuni.
    Vojislav

    ОдговориИзбриши
  10. Изгледа да сви могу да потежу питање своје нације осим Срба. Не мислим да сам ксенофобичан али ми се чини да једино ми као народ не можемо да помињемо своје национално јединство - у било ком облику. Ни у погледу културе, ни у погледу језика (писма), па ни у погледу историје. Да ли је могуће да је само нама то забрањено, односно да то одмах засмета свима у нашем окружењу. Или ми то не умемо да представимо на начин од кога се другима не "диже коса на глави"?

    ОдговориИзбриши
  11. Mene zaista brine ova naša država. Ako ovde nije imala mesta da reaguje, onda ne znam gde je to trebalo da uradi. Ako ni zbog čega drugog a ono u ime svih nas koji smo se na poslednjem popisu izjanili kao Vlasi. A to nije malo, jer je u ptanju ( ako se ne varam), oko 40.000 ljudi. I bez obzira što ne bih da se prebrojavamo, obaveza je naše države Srbije da nam pruži zaštitu od grupice "profesionalnih rumunofila" koji od ovoga dobro žive. Oni ne misle dobro ni Srbima, ni Rumunima, ali ni nama Vlasima. Oni brinu samo o sebi i svom džepu. Dakle, država treba da radi svoj posao, a to znači i da zaštiti nas pripadnike priznate vlaške nacionalne manjine.

    ОдговориИзбриши
  12. Dobar test!
    Samo ne mogu da dokučim u kojoj "KUHINJI JE SKUVAN"
    Autor se ogradio. On će se prikloniti VEĆINI.

    PITANJE JE KOJOJ?

    A TO ŠTO NJEGOVA DECA U KUĆI NE GOVORE NI RUMUNSKI NI VLAŠKI, BAŠ GA BRIGA.

    Optimista

    ОдговориИзбриши
  13. Optimisti
    Pripadam onima koji su redovni čitaoci ovog bloga, pa imam potrebu da prokomentarišem ono što ste napisali.
    pošto sam primetio da se autor veoma retko upušta u polemike sa svojim čitaocima. što je i razumljivo jer je on svoj stav ili način razmišljanja već iskazao.
    ono što mene zabrinjava je Vaša reakcija koja mi liči na scene iz "Balkanskog špijuna".
    ja ovaj tekst nisam shvatio kao nešto što je izašlo iz "nečije kuhinje" niti da se autor ograđuje. on je svoj stav pokazao. uključujući i protivljenje prebrojavanju čak i po pitanju upotrebe jezika. tako sam bar ja shvatio tekst. možda autoru ovog posta možete zameriti nešto drugo ali nikako to zbog čega ga prozivate. uostalom, on je rekao šta ima, javno, pod punim imenom. za razliku od Vas i mene što se svako iz svojih razloga krijemo iza pseudonima ili nadimka. izvinjavam se i Vama i autoru teksta. nije mi bila namera da nekoga vredjam.

    ОдговориИзбриши
  14. Anonimnom od 13.40
    Hvala, nije trebalo. Niti se osećam prozvanim, niti "napadnutim". Jer, kao što rekoste, ja sam sve rekao svojim postom. Bez ikakvih skrivenih namera. Bez diktata iz nečije "kuhinje". Ne funkcionišem po tom principu. Onaj ko u to ne veruje, može da pročita ostale postove, da bi se uverio.

    ОдговориИзбриши
  15. @Anonimni u 13.4o
    Niste me uvredili. Samo mislim da bi bilo korisnije da svoj stav ne bazirate na mom komentaru. I prošlog puta je bilo 13,40.
    @Poštovani gospodine Dragišiću, Ne prozivam Vas a još manje "napadam",Vi najbolje znate šta činite, ali mi dozvoli Te da posledice mogu bitio dalekosežne, bilo poziitivne bilo negativne.
    Bez namere da se upuštam u dalju polemiku.
    Neka ocenu daju oni koji to trebaju, a to je pre svega narod.
    Optimista

    ОдговориИзбриши
  16. ZVANICNO SAOPSTENJE UDRUZENJA GERGINA, KOJE NEGUJE KULTURU I TRADICIJU VLAHA U SRBIJI

    "Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je u Strazburu da æe Rumunija pratiti poštovanje prava Rumuna van zemlje kroz evropske i meðunarodne mehanizme i tražiti da se Vlasima prizna status rumunske manjine."

    ОдговориИзбриши